U ALO! novinama poklon magnet Vozdviženje Časnog krsta
Foto: Alo/ilustracija

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici u utorak 27. septembra proslavljaju praznik Krstovdan ili Vozdviženje časnog krsta.

Praznik je ustanovljen godinu dana posle Prvog vaseljenskog sabora u Nikeji, koji je održan 326. godine. Slavi se uvek 27. septembra po gregorijanskom kalendaru.

U ALO! novinama poklon magnet Vozdviženje Časnog krsta

Foto: Alo/ilustracija

 

 

Ovog dana praznuju se dva događaja u vezi sa časnim Krstom Hristovim: prvo pronalazak časnog Krsta na Golgoti, i drugo povratak časnog Krsta iz Persije opet u Jerusalim.

Časni Krst je pronašla carica Jelena, majka cara Konstantina Velikog, kada je bila na poklonjenju Hristovom grobu u Jerusalimu.

Nakon što je preuzeo vlast nad celim Rimskim carstvom, car Konstantin Veliki želeo je da obnovi hrišćanske svetinje u Svetoj zemlji.

Jedna od najvećih želja Svetog cara Konstantina i njegove majke, Svete carice Jelene, bila je da pronađu Časni Krst na kojem je bio raspet Isus Hristos.

Carica Jelena je nakon mnogo muke i truda uspela da dozna gde se nalazi Časni Krst i naredila je da se kopa zemlja.

Nakon izvesnog vremena, kopači osetiše divan miris iz zemlje, a nedugo zatim otkopaše i tri krsta, tablicu na kojoj je pisalo "Isus Nazarećanin, car Judejski" i klinove kojima je bio prikovan za Krst.

Na vest da je Časni Hristov krst pronađen Patrijarh Makarije odluči da podigne Krst na jedno uzvišenje. To prvo Vozdviženje Časnog krsta dogodilo se 326. godine, a od tada je Časni krst stajao u srebrnom kovčegu u Hramu Hristovog vaskrsenja koji je carica Jelena potom podigla na Gologoti.

Krstovdan je radostan praznik. Na ovaj dan važi pravilo strogog posta, na hlebu i vodi. Vernici na ovaj dan uglavnom jedu hleb i grožđe.

Samo uz Alo! U utorak, 27. septembra poklon magnet  Vozdviženje Časnog Krsta.

Pratite nas na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading