KAKO PREBACITI KLIMU SA HLADNOG NA TOPLO Majstor otkrio stari trik koji uvek "radi"
Shutterstock

Najveći problem kad je prelazno vreme je kako zagrejati dom dok toplane ne počnu da rade. Stručnjaci kažu da je naisplativiji i najbolji način da se kuća zagreje u nekom kraćem periodu - klima uređaj. Međutim, tu mnogi nailaze na problem - ne mogu da prebace "program" sa hlađenja na grejanje.

Ako niste znali kako da podesite klimu da greje, evo nekoliko korisnih saveta:

Pre nego što uključite klimu, prvo podesite program. Stručnjaci za ovu vrstu uređaja kažu da nije poželjno da tražimo program (hlađenje/grejanje) kad je klima već uključena, već je bolje da se to uradi pre paljenja. Temperaturu možete da podešavate i kad je upaljena.

Kada se klima uključi, potrebno je da prođe između dva i 10 minuta da počne da greje, što zavisi od samog uređaja, ali i spoljne temperature. Što je napolju hladnije, to je potrebno više vremena da uređaj počne da greje.

Kako podesiti klimu da greje?

Prvo što treba da uradite jeste da na daljinskom prebacite MODE na grejanje, a koji je do sada bio na hlađenju. Većina upravljača ima instrukcije na engleskom, tako da treba da prtitiskate dugme MODE sve dok se ne označi da je aktivirana opcija HEAT, ili u nekim slučajevima je samo nacrtano sunce (za razliku od hlađenja gde ikonica prikazuje pahulju).

Sledeći korak je podešavanje temperature na daljinskom. Većina odmah programira poželjnu temperaturu, na primer 24 stepeni C, ali stručnjaci za ove uređaje kažu da treba zadati dva stepena višu. Pa tako, ako želite da vam u stanu bude 24 stepeni, podesite klimu na 26. Zašto je ovo neophodno? Unutrašnja jedinica klime meri temperaturu kod sebe gde je ona za dva stepena veća nego u prostoru koji se klimatizuje.

Da li ćete brzo zagrejati prostoriju ili ćete to učiniti postepeno, zavisi od brzine duvanja vazduha, a koju podešavate uz pomoć dugmeta FAN SPEED. U večini slučajeva postoje tri ili četri brzine, a preporuka masjtora jeste da koristite onu najslabiju (LOW) zato što se ventilator sporije okreće i vazduh više zadržava u isparivaču unutrašnje jedinice. Takođe, ispostavilo se i da kad se koristi manja brzina vazduh je za oko dva stepena topliji nego kada jače duva. 

Nemojte da vas zbuni ako ne osetite odmah da iz klime izlazi topao vazduh. To je zato što je temperatura u stanu niska, a uređaj "vrti" vazduh iz prostorije u kojoj se uređaj nalazi.

Zašto klima neće da se prebaci na toplo?

Ovo je još jedan problem koji se često dešava kada nakon programa za hlađenje koristite onaj za grejanja. Sve i ako ste ispratili gore navedene korake, opet se dešava da iz uređaja struji hladan vazduh. U ovom slučaju, postoji jedan stari trik koji uvek "radi"

"Potrebno je da isključite klima uređaj iz struje. Po starinski, za iščupate kabl iz zida. Sačekajte nekoliko minuta, pa ga ga ponovo udenite u utičnicu. Na ovaj način će se klima 'resetovati', zaboraviće prethodna podešavanja i moći će da radi po programu koji ste joj zadali", otkrio je majstor za rashladne uređaje.

Komentari (0)

Loading