SVI ZNAJU ZA OVAJ OBIČAJ Evo šta znači prolivanje vode ispred kuće
Foto: Youtube/Printscreen

U Srbiji je poznat običaj posipanja vode ispred kuće, na stepenicama ili pragu kada je neki važan dan u pitanju, poput polaska u školu ili na fakultet, polaganja vožnje, intervjua za posao ili jednostavno odlaska na put.

Da ne važi samo kod nas ova tradicija, dokazali su naši susedi Bugari, Bosanci, kao i Grci, koji za razliku od svih ostalih, ne posipaju vodu, već jedan drugi sastojak.

U Bugarskoj, kao i u Srbiji postoji fraza "nek stvari idu ili teku poput vode", što u prevodu znači  "sa srećom", a najviše roditelji vole da posipaju vodu za svojim mališanima kada polaze u školu.

"U Turskoj postoji slična tradicija. Obično to radimo kada se neko od prijatelja ili porodice seli u drugu državu ili ide na duže putovanje. Takođe, mi volimo da kažemo: idi kao voda, ali se vrati kao ona", napisao je jedan Turčin na popularnom forumu Redit. A zatim su se raspisali i Srbi, Bosanci, Makedonci, kao i Grci.

"U prošlosti su ljudi to radili kada je neko polazio na put. Moj profesor narodne književnosti je rekao da je moguće da je običaj nastao iz verovanja da se na taj način smiruju vodeni demoni ili duhovi, pošto putnik obično u nekom trenutku mora da pređe vodu", objasnio je jedan Srbin.

Takođe i Bosanci su se složili da rade istu stvar, kao i Albanci koji posipaju vodu prilikom venčanja ili prvog dana škole.

"Ovaj običaj me uvek podseti na detinjstvo i prvog dana škole", napisao je jedan Albanac. Međutim, Hrvatima je ovaj običaj potpuno nepoznat, kao i Rumunima.

"Nikada nisam čuo za ovaj običaj. Mi imamo drugačiju tradiciju u Hrvatskoj. U suštini poznato je da kada neko krene u srednju školu, obično mu se rugaju i zbijaju neslane šale. Bacanje brašna i jaja na njega je sastavni deo toga", napisao je jedan korisnik.

"Uopšte mi nije poznato. U kraju sam viđao vlasnike prodavnica i pripadnike romske nacionalnosti koji prodaju cveće, kako posipaju vodu na trotoar ispred svoje radnje kada je napolju vruće. Nikad to nisam razumeo jer voda ispari za manje od tri minuta", napisao je jedan Rumun.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading