MILOST BOŽJA Telo srpskog sveca nije istrulilo ni posle osam decenija
Foto: Youtube/Printscreen

Naime, pre desetak dana otkrivene su mošti episkopa Mardarija Uskokovića koje su se nalazile u crkvi manastira Svetog Save u Libertivilu, Ilinoj, od decembra, 1935. godine kada je tu sahranjen, a otvaranjem groba utvrđeno je da su njegove mošti netruležne! 

Prema svedočenju sveštenika Nikolaja Kostura predsedavajućeg Ligurgijskog pododbora za proslavu Svetog Mardarija mošti su iz groba izvađene 5. maja, a u tim momentima pojane su pashalne himne i tropar ”Hristos voskrese”, po srpskom i ruskom napevu, zbog duboke ljubavi i posvećenost Svetog Mardarija ovim slovenskim tradicijama.

– Oci Serafim i Nikolaj, pojući tropar ”Hristos voskrese”, izvadili su mošti iz groba. Mošti su bile lagane i odmah položene u privremeni metalni kovčeg, gde su pregledana stopala kao jedini vidljivi deo tela u tom trenutku.

Kosti na stopalama su imala zlatno žutu boju. U rukama Svetog Mardarija bio je krst koji je i dalje držao čvrsto. Povukavši rukav sakosa, ukazale su se ruke Svetog Mardarija koje su bile u potpunosti očuvane.

Jasno su bile vidljive koža, nokti i dlake, i u tom trenutku je postalo sasvim očigledno da se radi o netruležnim moštima, a ne samo o kostima – svedoči, sveštenik Nikolaj Kostur, a objavljeno je na sajtu SPC.

Dodaje se da je potom telo Svetog Mardarija izvađeno iz privremenog metalnog sanduka i položeno na dva stola koji su unapred pripremljeni za pregled i pranje svetih moštiju.

– Pažljivo su skinuti odežde i odelo, od kojih su neki delovi morali biti odsečeni kako mošti ne bi bile oštećene ili pomerene.

Celom poslu je pristupljeno sa najvećim poštovanjem i pažnjom, dok su sveštenici celo vreme pojali tropar Svetom Mardariju i druge pashalne himne.

Potom su mošti pomazane nardovim uljem po upustvima koje je došlo iz sveštenog manastira Hilandara. Posle pomazivanja boja kože se promenila u tamnobraon. Posle pranja i pomazivanja Svetiteljeve mošti su umotane u pamuk i lan, tako da ih je lakše pomerati i premeštati.

Potom su svete mošti privremeno obučene u stihar do punog odevanja za svepravoslavnu proslavu u julu 2017. godine. Njegovo lice je prekriveno lanom, a telo je položeno u privremeni metalni kovčeg – naveo je sveštenik na kraju.

SPC ga proglasio za sveca

Sveti Arhijerejski Sabor je na svom redovnom zasedanju, 29. maja 2015. godine ime episkopa Mardarija uneo u Kalendar Svetih SPC. Kao stalni dan godišnjeg spomena Episkopa Mardarija određen je 12. decembar.

Mardarije Uskoković je bio prvi srpski episkop u Americi koji je sagradio Srpski pravoslavni manastir Svetog Save koji se nalazi u Libertivilu u SAD-u.

Episkop Mardarije je pravio velika odricanja, pa je u to doba nastala izreka ”Crkvu gradi, umire od gladi”. Zemljište na kome je manastir sagrađen kupio je episkop Mardarije Uskoković.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading