PRI POVRATKU U ŠKOLU Ovo su četiri velika izazova
Foto: Shutterstock

Pripremite ih za novu normalu tako što ćete im pomoći da se izbore s očekivanim dečjim poteškoćama. Uz pripremu, povratak u školu verovatno neće biti problem.

Izazov: Povratak zdravom spavanju

Stručnjaci se slažu da je efikasna strategija postepeno pomeranje vremena za spavanje kako novi raspored ne bi izgledao kao radikalna promena. Dve nedelje pre škole je idealno (ali ni sad nije kasno) da pomerite "gašenje svetla" za pola sata svake nedelje i budite čvrsti i jasni. Zabavna aktivnost pre spavanja - poput čitanja, pevanja uspavanki ili puštanja muzike - može učiniti odlazak na spavanje privlačnijim, čak i nešto čemu se zajedno možete radovati.

Izazov: Biti odvojen od roditelja

Sa toliko roditelja koji rade od kuće, septembar bi mogao označiti prvi značajan solo boravak dece, što može biti zastrašujuće i uznemirujuće - u svakom slučaju. Započnite stvaranjem predvidljivih, strukturiranih rutina. Vizuelni raspored gde dete vidi šareni niz aktivnosti i zadataka za taj dan, može biti od pomoći. Zatim dajte deci neke izbore kako bi mogla da osete kontrolu. Treća stvar je da im ponudite alate koje mogu da koriste, vežbe svesnosti ili duboko disanje.

Izazov: Korišćenje toaleta u školi

Iako je to problem o kom se često ne govori iz očiglednih razloga, mnoga deca smatraju da je izazovno otići u kupatilo van kuće. Rezultat? Bilo šta od nezgoda i infekcije urinarnog trakta do očajnog klinca koji trpi satima. Da biste ublažili strahove vašeg deteta, sprovedite ga kroz plan ("Prvo ćešići niz hodnik, a zatim ćeš se uveriti da je daska spuštena pre nego što sedneš…"). Vežbanje korišćenja drugih javnih toaleta takođe može biti od velike koristi.

Izazov: Ograničiti vreme pred ekranima

Prekomerno vreme ispred ekrana postalo je posebna epidemija - 87 odsto roditelja je reklo da se vreme njihove dece provedeno pred uređajima povećalo. Roditelji treba da budu svesni da deca uglavnom nemaju sposobnost da sami regulišu ovu naviku. Gledanje u telefone i TV ekrane utiče na lučenje dopamina u mozgu, ali možete pokušati da to regulišete tako što ćeteograničiti tu aktivnost. Ako koriste mobilni da se povežu sa prijateljima, mogu li umesto toga da obezbede vreme za igru? Druga taktika je pozitivna stimulacija: ako izvrši određeni zadatak, dobija dodatno vreme ispred ekrana.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading