DANAS JE VELIKA GOSPOJINA Na praznik žena i dece obavezno uradite jednu stvar
YouTube/ Printscreen

Srpska pravoslavna crkva danas, 28. avgusta, slavi praznik Uspenja Presvete Bogorodice, ili Veliku Gospojinu, kako se taj praznik naziva u narodu.

To je jedan od najvećih hrišćanskih praznika posvećen Bogorodici.

Praznik, kojim se završava četrnaestodnevni post, uspomena je na smrt Bogorodice i dan kada se ona, prema predanju, uspela na nebo i "predala svoj duh u ruke Spasitelja".

Prema predanju, bogorodica je živela 60 godina, prema nekim izvorima 72, a nadživela je svog sina i kao svedok mnogih slavnih događanja, nastavila njegovu misiju.

Prazniku prethodi dvonedeljni post, a 28. avgusta posebno žene idu na pričest jer se ovaj dan smatra praznikom žena i majki.

ONA KOJA MOLI BOGA ZA NAS

Danas takođe svesrdno izgovaraju ove reči:

Bogorodice Djevo, raduj se

Blagodatna Marijo,
Gospod je sa Tobom.
Blagoslovena si Ti među ženama
I blagosloven je Plod utrobe Tvoje,
Jer si rodila Spasitelja duša naših!

U nekim krajevima kažu da je najbolje brati lekovito bilje kojim se leče zarazne bolesti u periodu između dve Gospojine - Velike i Male. Tada se po celoj Srbiji se održavaju vašari i narodni sabori. Veliki broj crkava i manastira Srpske pravoslave crkve slavi ovaj praznik kao svoju slavu.

Običaj je da se od Velike do Male Gospojine (21. septembar) beru lekovite biljke.

Za praznike Veliku i Malu Gospojinu običaj je da, naročito žene, poštuju veliki broj zabrana, koje se odnose na obavljanje poslova u kući i oko nje.

Dakle, vernicima se preporučuje da ne obavljaju kućne poslove, a ovo naročito važi za žene. Za praznik Uspenja Presvete Bogorodice, isto tako, nije dobro išta raditi rukama, ili započinjati nov posao.

Presveta Bogorodica je, prema verovanju Srba, zaštitnica bolesnih, pa su za Veliku Gospojinu u Srbiji mnogi bolesnici odvođeni na izvore lekovite vode da se umiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading