SLAVIMO LETNJEG SVETOG STEFANA  Nije dobro ako danas duva vetar, a evo šta nikako ne smete raditi
FOTO: SPC

Srpska pravoslavna crkva danas slavi dan otkrića i prenosa moštiju Svetog Stefana, prvog velikomučenika. Kult ovog sveca je vrlo razvijen u srpskom narodu i podignuto je preko 40 hramova sa njegovim imenom.

Pomen arhiđakonu Stefanu crkva daje četiri puta godišnje, a na današnji dan se slavi Prenos moštiju svetog Stefana – Sveti Stefan letnji ili Stefan Vetroviti. 

U našem narodu današnji svetac se naziva Stefan Vetroviti i poštuje se da ne bi vetar oduvao seno, slamu, a doneo razne bolesti. Zbog toga verovanje kaže da se na današnji dan treba čuvati vetra.

U primorskim krajevima još i danas se Sveti Stefan smatra mornarskom slavom, jer se veruje da upravo ovaj svetac daje brodovima dovoljno vetra za jedra. Iz istog razloga, danas slave i mlinari u vetrenjačama.

Danas se na kupa

Na današnji dan trebalo bi otići u crkvu na verski obred posvećen ovom prazniku. Prema narodnim verovanjima, koja se povezuju sa ovim praznikom i svecem, nije preporučljivo dremati preko dana, kako se ne bismo do kraja godine bili pospani. U nekim krajevima Srbije nije preporučljivo ići na kupanje, plivati u velikim vodama, a kao i svaki praznik, Srbi su i ovaj koristili za organizovanje i spremanje malo svečanijeg porodičnog ručka nego što bi bio inače.

Dok neke porodice proslavljaju ovaj dan kao svoju krsnu slavu, u drugim krajevima se drže zavetine i nose litije. Danas slave ili preslavljaju svoju manastirsku slavu Hopovo, Lipovac, Banjska, Koporin, Lepenac, Slanci kod Beograda, manastir u Somboru i drugi, kao i brojne seoske i gradske crkve.

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona (Stefan, Filip, Prohor, Nikifor, Timon, Parmen, Nikola), služitelja, pomagatelja, koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga i naziva arhiđakon Stefan – prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading