SVI KOJI SU ROĐENI U SFRJ GA IMAJU Iznenadiće vas zašto je nastao famozni ožiljak na levom ramenu
Foto: Shutterstock


Kao deca smo mislili da svi imamo te ožiljke. Kada smo se skidali na časovima fizičkog, svi smo ih imali, a i na moru je izgledalo da svi imaju takve ožiljke.
Da li znate odakle vam na ramenu ožiljak, koji imaju svi rođeni u SFRJ i zbog čega ga mlađe generacije nemaju?


BSG vakcina je izuzetno bezbedna vakcina, a primenjuje se u najranijem uzrastu novorođenčeta jer efikasno smanjuje rizik od najtežih oblika tuberkuloze. Ožiljak nakon BCG vakcinacije nastaje mesec do dva nakon vakcinacije, a često se čuju i vicevi o ljudima sa Balkana – kako ih prepoznati? Pa, po ožiljku od BCG vakcine.


Vakcina koja je prvi put upotrebljena 1921. godine, odnosno pre tačno jednog veka, u nekim delovima sveta još uvek je obavezna, a negde se odavno ne primenjuje. Karakteristično je da najrazvijenije zemlje sveta, one koje se ponose što su odavno iskorenile tuberkulozu, nemaju obavezu BCG vakcinacije za svoje građane.

U bivšim socijalističkim zemljama, međutim, obaveza je postojala po pravilu do kraja osamdesetih, a u mnogim, kao na primer u eks-yu državama, uključujući i Bosnu i Hercegovinu, postoji i danas.

Prva vakcina koju novorođenče dobija u prvih 24-48 sati života je vakcina protiv tuberkuloze - BCG i primenjuje se intrakutano na gornju trećinu leve nadlaktice.

Na mestu vakcinacije se za oko 2-3 nedelje formira crvenkasta bezbolna papula, koja kod neke dece (10 odsto) prolazi kroz period supuracije i formira ožiljak u narednih 1-2 meseca.

SVI KOJI SU ROĐENI U SFRJ GA IMAJU Iznenadiće vas zašto je nastao famozni ožiljak na levom ramenu

Foto: Shutterstock

 


Kod većine dece, formiranje malog ožiljka na mestu vakcinacije prolazi gotovo neprimećeno. Postojanje ožiljka se kontroliše 4-6 meseci nakon vakcinacije.

Formiranje ožiljaka je odsutno kod manje od 10 procenata dece. Deca koja nemaju ožiljak, kažu pojedini lekari, trebalo bi ponovo da se vakcinišu do jedne godine. Međutim, kod dece starije od 12 meseci koja nemaju ožiljak, vakcinacija se ne preporučuje jer ne postoje validni dokazi da ona postiže odgovarajući efekat, odnosno koristi u pogledu zaštite.

Isto tako, kada se govori o vakcinisanoj deci mlađoj od 12 meseci, dokazi za korist revakcinacije su još uvek ograničeni.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Поп

09.08.2022 09:12

Оно што је добро у социјализму је да је друштво било заштићено у скоро свим видовима постајања. Здравство, криминал и понашање.