Vaš prijatelj je u teškoj situaciji? Evo kako da mu pomognete
Foto: Shutterstock

Svi smo u životu imali prijatelja, člana porodice ili kolegu koji se susreo s nekom vrstom gubitka ili sa traumom. U takvim situacijama treba biti vrlo obazriv jer čak i iz najbolje namere, tu osobu možemo nehotice da povredimo, da je podsetimo na ono što možda pokušava da zaboravi... Po savetu psihologa, evo kako treba da se ponašate u njenom prisustvu:

Pazite na svoje reči

Svi želimo da ih ohrabrimo, ali nekada ćemo iz najbolje namere reći nešto što će ih povrediti. Nemojte im reći „vreme leči sve“, „ko zna zašto je to dobro“, „misli o pozitivnim stvarima“, „nemoj da se nerviraš“, „znam kako ti je“ i slično. Ne možete da znate kako im je ako niste prošli isto…. A čak i da jeste, opet ne možete da znate koji intenzitet bola osećaju.

Budite im podrška

Recite im da ste uvek tu da ih slušate. Budite iskreni da možda ne znate prave odgovore na njihova pitanja ili šta treba da kažete, ali im stavite do znanja da ste tu za njih. Ne morate uvek da kažete ono što žele da čuju, ali možete ponuditi druge načine da pomognete. Ako u vama vide svoje utočište, to znači da vam veruju. Recite im da ste tu za njih, da mogu da vas pozovu kad god žele… . Možete zajedno i da ćutite.

Budite pažljivi sa sadržajem koji delite na društvenim mrežama

Možda će vama biti sjajan dan i to želite da podelite s drugima. U tome nema ničeg lošeg. Ipak, osobi koja pati ne prija da vidi da je, dok ona plače, neko drugi srećan, da mu se dešavaju sjajne stvari… To može pokrenuti lavinu osećanja, možda bude okidač za još veću anksioznost… Ako baš ne možete da ne podelite svoju sreću sa svima, onda bar privremeno onemogućite prijatelja da vidi objavu. To nije izdaja, to je samo način da brinete o njemu.

Brinite o njima

Pokažite da vam je stalo i da brinete. Svakom prija pažnja. Međutim, vodite računa o pitanjima koja postavljate. Izbegavajte da ih podsećate na njihovu traumu. Na primer, nemojte reći: „Da li se još uvek plašiš?“ ili „Da li je još uvek bolno?“ Sačekajte da budu spremni za to. Ponekad je dovoljno samo da pitate kako su. I zadovoljite se onim što vam kažu, ne insistirajte da pričaju ako im se ne govori. Možete i da im pospremite kuću, spremite obrok, prošetate dete ili psa...

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading