ONAJ KOJI ZRAČI VEDRINOM Veruje se da dečaci koji nose ovo ime donose svima sreću
Pexels

Generalno gledano, sve je veća potreba ljudi da se "vrate svojim korenima i tradiciji", pa je i ovo muško ime jedan takav dokaz.

Značenje muškog imena Zoran 

Najverovatnije preneseno značenje muškog ličnog imena Zoran je - "onaj koji donosi promene"; "onaj koji zrači svetlošću i vedrinom"; "onaj koji je uvek spreman na nove početke"; "onaj koji je pun energije i svetlosti"; "onaj koji je topla i draga osoba"; "onaj koji je plemenit i koji svakome pomaže jer je prepun dobrote i nadanja u novo sutra".

Nekada je postojala praksa da se ime Zoran daje muškoj deci koja su rođena u ranu zoru odnosno ujutro, kako bi bila "okupana rosom" te i zaštićena od svih nevolja, bolesti i "zlih duhova". 

Poreklo imena Zoran 

Kako je napred i navedeno osnovna je teorija da je ime Zoran slovenskog porekla, te da je pak i nastalo od imenice "zora" u značenju svitanje; jutro; novi dan.

Druga takođe prihvatljiva pretpostavka jeste da je ime Zoran poteklo od imena Zora koje je bilo ime boginje kod južno slovenskih naroda, koja je bila božanstvo jutra; svitanja; svetlosti novog dana; simbolično novih početaka i promena. 

Osim u Srbiji, ime Zoran popularno je i u Severnoj Makedoniji, Crnoj Gori, Sloveniji, Hrvatskoj i na prostorima Federacije Bosne i Hercegovine.

Najčešći nadimci pripisani imenu Zoran su Zoki, Zoks i Zoro.

Postoje i ženske varijacije na temu ovog imena - Zorica, Zorja, Zora, Zorana i Zorka.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading