SIMBOLIKA ILI NEŠTO DRUGO Znate li zašto se burma nosi na četvrtom prstu
Foto: Shutterstock

Kineska legenda na zanimljiv i podjednako ubedljiv način objašnjava ovaj opšteprihvaćeni običaj. Tradicija nošenja burmi je najpre praktikovana u evropskim zemljama, a danas je to rasprostranjen običaj, čiju simboliku svi znamo, ali malo ko zna njeno poreklo. Kinezi su došli do veoma zanimljivog i originalnog objašnjenja.

Prema kineskoj legendi, svaki prst na ruci ima svoje značenje i predstavlja vas i vašu porodicu. Naime, palac predstavlja roditelje, kažiprst predstavlja braću i sestre, a srednji prst predstavlja vas. Domali prst, odnosno četvrti prst na ruci, simbolizuje partnera, dok mali prst predstavlja decu.

Postoji još jedno simbolično objašnjenje koje možete sami da proverite. Dakle, spojite vrhove prstiju obe ruke i savijte samo srednje prste.

Pokušajte da odvojite palčeve (roditelje). Uspećete jer bi u nekom trenutku svog života trebalo da se odvojite od njih. Nećete večno živeti zajedno. Zatim ih ponovo spojite. Pokušajte isto sa kažiprstom i malim prstima. Moći ćete da ih razlikujete.

Kažiprst označava braću i sestre, a razdvojenost ukazuje i na to da će jednog dana svako krenuti svojim putem. Za decu postoji slično objašnjenje – kada porastu, svako ide svojim putem. Spojite prste i pokušajte da odvojite male prste na nogama. Nećete uspeti, a to ukazuje na neraskidivu vezu između vas i vašeg bračnog partnera.

BONUS VIDEO

Komentari (0)

Loading