TRIJUMFALNA KAPIJA Spomen-obeležje pobedama čuvenog vojskovođe
Foto AP

Grupe skulptura nisu integralni deo friza, već su pridodate spolja. Četiri grupe reprezentuju: Trijumf iz 1810, Otpor, Mir i Odlazak dobrovoljaca iz 1892. (poznata i kao „Marseljeza“). Gornji deo građevine je ukrašen štitovima i imenima francuskih revolucionarnih ratova i Napoleonovih bitaka (bitke posle njegovog bega sa Elbe nisu navedene). U unutrašnjosti su ispisana imena 558 francuskih generala.

Trijumfalna kapija je visoka 51 metar i široka 45 metara. To je druga najveća trijumfalna kapija na svetu: najveća je Trijumfalna kapija u glavom gradu Severne Koreje, Pjongjangu. Postoji anegdota da se mač koji drži Republika na skulpturi Marseljeza prelomio na dan kada je počela Bitka kod Verdena 1916.

Poznati pobednički marševi koji su prošli pored Trijumfalne kapije su: nemački iz 1871, francuski iz 1918, nemački iz 1940, i savezničko-francuski iz 1944.

Grob neznanog junaka iz Prvog svetskog rata je postavljen ovde 1920. u slavu neidentifikovanih poginulih ratnika. Tu je upaljen i prvi večni plamen u svetu od rimskog doba.

Inače, izgradnju Trijumfalne kapije naručio je čuveni vojskovođa Napoleon Bonaparta jer je želeo da na taj način podigne spomen na svoju slavu. Nije mu bila dovoljna činjenica da u blizini Luvra postoji manji slavoluk „Place de Carrousel“, smatrao je da je njegova slava postala mnogo veća i da ne zaslužuje tako skroman spomenik. Izgradnja Trijumfalne kapije trajala je nekoliko decenija, i to počev od 1806. godine, kada je izrađen projekat, pa do 1836. godine kada je i zvanično svečano otvoren. Ipak, Napoleon nije doživeo da vidi otvaranje spomenika izgrađenog u čast njegovih pobeda: od 15. oktobra 1815. godine bio je zatočen na ostrvu Sveta Jelena, gde je i preminuo 5. maja 1821. godine.

Borbeni avion kojim je upravljao francuski pilot Šarl Godefroj proleteo je 1919. godine kroz stubove Trijumfalne kapije. Na taj način simbolično je odao počast svim pilotima koji su stradali tokom minulog Velikog rata. Zbog tog poduhvata kasnije je doživeo brojne neprijatnosti, ali je uprkos zabrani ipak izveo ono što je naumio.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading