KRENULI U OBILAZAK PEĆINE, PA NAIŠLI NA NJENOG STANARA
Balkan Trip

Emisija televizije Balkan Trip „Lepše od Pariza“, koja se bavi promocijom seoskog turizma i tradicije Srbije, odabrala je da poseti pećinu Ravništarku. Ova pećina nalazi se u neposrednoj blizini Kučeva i trebalo je čak sto godina da se gotovo u potpunosti istraži. Za to su zaslužna dva dečaka koja se nisu plašila da prođu, do tada, neispitanim dvoranama ovog impozantnog prirodnog blaga. Pre ovog dečjeg podviga, čak je i Jovan Cvijić istraživao Ravništarku, ali nije imao hrabrosti da pođe put nepoznatog.

U ovoj pećini možete videti labudovo jezero, vile jezerkinje, viteza oklopnika, Snežanin balkon, bundevu (za koju ne znamo da li se pretvara u kočiju) i Šarca Kraljevića Marka! Zvuči kao bajka i apsolutno i izgleda tako. Reč je o neverovatnim pećinskim ukrasima gde se priroda poigrala na najlepši mogući način.

Ekipu emisije „Lepše od Pariza“ dočekao je domaćin ove pećine, Dragoslav Milić, obučen u tradicionalnu nošnju ovih krajeva pozdravljajući ih pastirskim pozdravom svirajući stari, danas veoma redak, instrument bušim što je dodatno doprinelo samom fantazmagoričnom utisku ove pećine, a i ovih krajeva poznatih po vlaškoj magiji i raznoraznim legendama.

Ono što svakako ostaje za pamćenje je susret sa nekadašnjim stanarom Ravništarke – pećinskim medvedom.

KRENULI U OBILAZAK PEĆINE, PA NAIŠLI NA NJENOG STANARA

Balkan Trip

 

„Kosti su nađene prilikom uređenja pećine i stručnjaci su potvrdili da potiču iz nekih starih, davnih vremena“, pojasnio je Dragoslav.

U nastavku razgledanja domaćin je ekipi pokazao i čuvenog Šarca dodajući: „Možda je u onom neistraženom delu i Marko Kraljević.“

Nikad se ne zna jer je ovo mesto zaista mistično u pravom smislu te reči.

Kako izgleda cela tura kroz Ravništarku, možete pogledati OVDE.

Još ovakvih bajki ispisujemo samo na Telekomovoj mreži kablovskih kanala.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading