sreća
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovaj hormon se nalazi u mnogim unutrašnjim organima, poput želuca, mišića, ali ogroman deo njega nalazi se upravo u mozgu.

Setotonin podstiče rad ćelija koje su odgovorne za naše raspoloženje, koncentraciju, ponašanje prema drugima, sposobnost za rad, pa, ako nam fali serotonina, bićemo anksiozni, pod stresom, nedruželjubivi, neaktivni. Kako biste povećali nivo ovog hormona u organizmu potrebno vam je da radite par praktičnih stvari.

Svetlost

Pre svega - okružite se svetlom. Ako niste u mogućnosti da budete na suncu, onda osvetlite što više svoj životni prostor novim svetiljkama.

Prava kičma

Pravilno držanje kičme davaće vam osećaj ponosa, pa se potrudite da uvek stojite ili sedite uspravno kako biste održali osećaj samopouzdanja i zadovoljstva.

Ishrana

Postoji hrana koja je bogata aminokiselinom triptofan, koja stvara setotonin u organizmu. Zato se potrudite da unosite što više jaja, pečuraka, sira, prosa, heljde, sočiva, pasulja, pirinča, suvih šljiva, suvih kajsija, banana, dinja, smokvi, bundeva, pomorandži.

Fizička  aktivnost

Dovoljno je da se 20 minuta dnevno posvetite nekoj aktivnosti - to može biti i ples, i vaš organizam proizvodiće veliki nivo serotonina.

San

Ne zaboravite da sve polazi od dobrog i zdravog sna. Ležite ranije uveče i ustajaćete odmorni i naspavani, a samim tim i zadovoljni i spremni za nov dan.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading