NEMOJTE SE ZAVARAVATI Ako primetite ovo u blizini obale, ne ulazite u vodu, stručnjaci upozorili na opasnost
Foto: Printscreen

Poslednjih nedelja svi svetski mediji pišu o krvoločnim ajkulama i tragedijama koje su se desile u Egiptu, a sad i u Americi. A pred ovih morskih nemani postoje neke opasnosti koje većina olako ignoriše, a koje bi mogle da nas koštaju zdravlja i života.

Stručnjaci upozoravaju da ako uočite jednu specifičnu pojavu na plaži, ni pod razno ne ulazite u vodu!

Svi znaju da se podvodni virovi ne moraju uočiti golim okom na površini, utoliko je opasnost da vas "progutaju" i da se utopite veća. Ono što spasioci napominju jeste da se većina ljudi prevari kada je vreme vedro i ne prepostavlja da im ispod površine vod preti opasnost.

Međutim, postoji jedan veoma vidljiv znak koji upozorava. Ako su talasi formirali obrazac u obliku kvadrata, stručnjaci upozoravaju da se klonite vode jer je opasnost za plivače, pa čak i čamce koji su u blizini obale, ogromna!

Ovaj "obrazac kvadrata" možda izgleda prelepo, ali nije nimalo "naivan". Javlja se kada se "grupe"  okeanskih talasa izazvanih vetrom sudare sa talasima izazvanim promenjenim vremenskim neprilikama.

Ovo mešanje vode koja je u pokretu može da izazove snažne talase koji čak dotižu visinu i do tri metra i mogu da "poklope" plivače, kao i čamce. Ovakvi talasi takođe mogu da izazovu jake struje, što predstavlja ozbiljnu opasnost po bezbednost bilo koga u vodi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading