ISPRAVKA Da li ruter za internet troši istu količinu električne energije kao i frižider?
Foto: Alo!/Vladimir Marković

Domaći portali, među kojima i naš sajt, objavili su tvrdnju da ruteri troše jednaku količinu struje kao i frižideri pozivaju se na, kako je navedeno "Saveznu agenciju za zaštitu okoline (Umwelt Bundesamt) Nemačke", međutim reč je o dezinformaciji.

Naslov ovog teksta i sporni navodi su promenjeni u skladu sa analizom portala Raskrinkavanje.ba.

U TEKSTU SE NAVODI:

Kada razmišljate o stvarima koje u vašem domaćinstvu troše mnogo struje, verovatno vam na umu nije skromni ruter za spajanje na internet.

Ali ako ga ostavite uključenog čitav dan, potrošiće struje kao i frižider. Ova trvdnja je potpuno netačna.

Stoga bi trebalo obratiti pažnju na energetski učinak rutera pre nego što ga kupite i uverite se da ima najmanju moguću potrošnju energije kad je uključen i u stand-by modu.

Nemačka savezna agencija za zaštitu okoline (UBA) tvrdi da je to posebno važno ako se ruter ne može isključiti jer se njime koristi i telefonska linija.

Ako je to slučaj, savet je da se nabavi ruter koji ima opciju da se barem ugasi wi-fi kada nije u upotrebi.Prljava rerna troši više struje nego čista, ali to nije sve…

Internet ruter troši isto energije koliko i frižider. Ova tvrdnja je navedena, ali nije tačna.

ISPRAVKA:

Ruter za internet ne troši struje više nego frižider, kao što je navedeno u tekstu.

U prvobitnom tekstu Alo.rs, zbog naslova i teksta moglo je da se zaključi da ruter za internet troši struju jednako kao i frižider, iako to nije tačna informacija.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Kalesu

30.06.2022 14:27

Mislite li da je veliki potrošač internet ruter, a napaja ga ispravljač, koji iz mreže vuče "alarmantnih" 0,6 ampera? Možda, na nekih godinu - dve neprestanog rada i potroši kao klasična sijalica za mesec dana. A, što se tiče telefonske linije - nije to nekadašnji dial up 56k pa da zauzme liniju dok radi.