TAJNE BEOGRADSKIH LAGUMA Šta se krije ispod prestonice, a da ni ne znamo
Balkan Trip

Ovaj grad preživeo je mnoge narode, bitke i ratove i idalje opstaje neumorno ogledajući svoju belinu u ušću dveju reka ispod Avale.

Sve što se u ovom gradu dešavalo ostavilo je svoje najrazličitije tragove od kojih su jedan od najprepoznatljiviji svakako čuveni beogradski lagumi. Oni tiho teku ispod užurbanih velegradskih ulica i čuvaju tajne i misterije u svojim putanjama. Potiču iz više istorijskih perioda i govore o burnoj prošlosti belog grada.

Dobar deo njih je danas otvoren za javnost i sve one željne avanture, među kojima se našao i Boško Kozarski, autor i voditelj emisije "Kulturista - beogradske priče" koja se emituje na televiziji Balkan Trip. Imao je tu čast da mu vodič na ovom uzbudljivom putovanju bude niko drugi do Zoran Lj. Nikolić, autor knjige "Beograd ispod Beograda" i profesionalni vodič kroz beogradske podzemne lavirinte.

Boško i Zoran našli su se na jednom interesantnom mestu u srcu grada, na Tašmajdanu, kraj stene koju je davnih dana zapljuskivalo Panonsko more, o čemu svedoče brojni fosili zarobljeni u kamenu.

"Ovo je kutak skrivene duše Beograda", opisao je Zoran ovu veličanstvenu stenu nastavljajući, "ovde su Rimljani vadili kamen i najveći broj sarkofaga su izgradili od ovog kamena. Turci mu nadevaju ime Tašmajdan, taš je kamen, a majdan rudnik."

TAJNE BEOGRADSKIH LAGUMA Šta se krije ispod prestonice, a da ni ne znamo

Balkan Trip

 

Nakon što je Zoran uputio Boška u istorijat mesta na kom se nalaze, njih dvojica uputili su se u beskrajne lagume gde je Boško saznao jednu interesantnu tajnu ovog dela grada. A koju? Ne čekajte, nego klikom OVDE.

Telekomova mreža tu je za vas da vam otkrije još mnogo ovakvih ineispričanih priča. Zaplovite s nama u brojne avanture koje vam spremamo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading