NA KROVU SRBIJE Otkrijte skrivene dragulje i doživite nezaboravne avanture na Staroj planini
Shutterstock

Stara, odnosno Balkan planina, deo je sistema Balkanskih planina koje se pružaju od Crnog mora na istoku, do Vrške čuke na zapadu. Ukupna dužina ovog sistema iznosi 530 kilometara. Izduženi lanac Stare planine proteže se na dužini od oko 150 km, i predstavlja prirodnu granicu između Srbije i Bugarske.

Netaknute prirode, prostrani planinski pašnjaci i guste šume bogate plodovima i lekovitim biljem, slikovita sela i zanimljiv folklor – to je slika Stare planine, jednog od najlepših i najautentičnijih prirodnih rezervata Srbije, u kojem se nalazi i najviši planinski vrh ove zemlje, Midžor na 2.169 metara nadmorske visine.

Vrh Babin zub sa 1.758 metara visine je jedan od najlepših predela Stare planine i predstavlja zaštićeni prirodni rezervat. Njegova visina iznosi oko 200 metara i nažalost pristupačna je samo alpinistima.

NA KROVU SRBIJE Otkrijte skrivene dragulje i doživite nezaboravne avanture na Staroj planini

Shutterstock

 

Ona je uvršćena u prirodno bogatstvo izvanrednog značaja. Poznata je po blagoj klimi, čistom planinskom vazduhu, toplim mineralnim izvorima, a park prirode “Stara planina” zauzima 142.000 hektara.

Na Staroj planini sva godišnja doba su specifična. Snegove koji traju i po šest meseci smenjuje jedinstvena flora i fauna. Pokorava svojom lepotom, ali prizor koji sa jednog od vidikovaca može da se vidi, razoružava.

Zaljubljenicima u prirodu i rekreativcima, osim skijanja i zimskih sportova, letnja sezona može da bude atraktivna za planinarenje, planinski biciklizam, paraglajding, ultramaraton i naravno za šetnju.

NA KROVU SRBIJE Otkrijte skrivene dragulje i doživite nezaboravne avanture na Staroj planini

Shutterstock

 

Ispod Stare planine nalazi se i jedan od najlepših planinskih bisera – Zavojsko jezero. Ovo je jedno od najlepših i najčistijih jezera u Srbiji.

Bogata je planinskim rečicama koje sačinjavaju najneobičnije vodopade na više od trideset mesta.

Vodopadi Stare planine

Ono što čini ovu planinu posebnom u Srbiji, jeste veliki broj vodopada koje poseduje.

Do sada je otkriveno preko 40 vodopada, što je ubedljivo najviše u u Srbiji.

Vodopadi su uglavnom dobro skriveni, potrebno je biti dobro fizički spreman kako bi došao do njih, ali kada dođete tada nastaju jedne od najlepših uspomena.

Do većine ovih vodopada se kreće iz sela Topli Do i Dojkinci i putevi su poprilično dobro obeleženi.

Neki od klasika kada je u pitanju Stara planina su: Vodopad Bigar, Tupavica, Tri Kladenca ili Arbinjski vodopad, Donji Piljski vodopad, Gornji Piljski vodopad, Vodopad Orlov kamen, Vodopad Bukovački do, Kaluđerski skok i još mnogi.

Zahvaljujući izrazitim prirodnim bogatstvima, Stara planina je proglašena parkom prirode 1997. godine. Ukoliko se nađete u blizini, ne propustite priliku da odete na planinarenje, izlet ili šetnju njenim planinskim stazama.

Divlji konji na Staroj planini

Na ovoj lepotici se mogu sresti divlji konji, a susret sa ovom plemenitom životnjom je nezaboravno iskustvo. Petnaestak konja u ovom krdu živi u harmoniji na Staroj planini. 

NA KROVU SRBIJE Otkrijte skrivene dragulje i doživite nezaboravne avanture na Staroj planini

Shutterstock

 

Iako su ovi konji generalno druželjubivi, ljudima koji se slučajno nađu u njihovoj blizini nije nimalo prijatno. Ipak, odoleti gracioznom i prefinjenom konju takođe nije lako, ni radoznalom i umiljatom ždrebetu koje slobodno trči po livadama ove planine.

Prava je sreća videti jedno od krda tokom boravka na planini.

Rosomački lonci - Čudo prirode

Rosomački lonci su jedno od najlepših mesta u Srbiji, koje obilazi jako mali broj turista. 

Ovaj prirodni fenomen je deo rečne doline reke Rosomače i nastao je pre više miliona godina usecanjem istoimene reke u stensku masu Stare planine, tekući ka reci Visočici. Preciznija lokacija zapravo je Park prirode „Stara planina“, u čijoj su okolini veoma interesantna mesta za turiste, kao i crkva Svetog Đorđa iz 16. veka.

NA KROVU SRBIJE Otkrijte skrivene dragulje i doživite nezaboravne avanture na Staroj planini

Shutterstock

 

Ovaj kanjon stvorila je reka, dubeći i oblikujući slojevite krečnjačke stene u kojima se mogu videti ostaci izumrlih morskih organizama. Kretanjem reke nastale su strme litice sa udubljenjima u obliku virova koji podsećaju na lonce. Tako je kanjon i dobio ime Rosomački lonci, a meštani ga zovu još i Rosomačko grlo, Slavinjski lonci. Širok je do pet metara, dug oko 500 m, a litice dostižu i 70 metara uvis.

Turistička posetu kanjonu Rosomače najbolje je obaviti u letnjim mesecima. Najbolji pogled na kanjon Rosomače pruža se sa njegove leve ivice, do koje se dolaz jednostavnim penjanjem uz stene bez velikih napora, pokrivene niskom vegetacijom.

Kada ste ovde, ne propustite:

Odlično jagnjeće pečenje po kojem je ovaj kraj poznat i kome je nemoguće odoleti.

Uz pečenje obavezno probajte senokoški kačkavalj, specijalitet ovog kraja.

Stara planina je prošarana i kulturno-istorijskim znamenitostima i modernim turističkim sadržajima.

NA KROVU SRBIJE Otkrijte skrivene dragulje i doživite nezaboravne avanture na Staroj planini

Shutterstock

 

Osim već navedenih vodopada, kanjona i klisura i Zavojskog jezera, postoje još mnogobrojne destinacije koje bi trebalo obići boravkom na Staroj planini. Neke od njih su: Vidikovac Koziji kamen, Pećinska crkva Svetog Petra i Pavla, Jelovačko vrelo i Manastir Temska.

Predahnite pored brzih planinskih reka: Visočice, Rsomačke i Senokoške reke i Temštice.

U avgustu ne propustite lokalne tradicionalne manifestacije: Sabor narodne izvorne muzike “Panadžur” kao ni Međunarodno takmičenje u ribolovu na Zavojskom jezeru.

Ako još niste posetili Staru Planinu, predlažemo vam da se ovo leto na vašoj listi nađe ova magična planina sa svim svojim lepotama i tajnama, garantujemo vam "ljubav na prvi pogled" i nezaboravne uspomene!

Srbiju DOŽIVI!

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading