VAROŠICA DUHOVA Posle jednog pisma porodice su pobegle preko noći i nikad se niko nije vratio
Foto: Printscreen/Tviter

Nekada uspešna poljoprivredna zajednica, dom za nekoliko stotina muškaraca, žena i dece, ali nakon što su stanovnici primili zastrašujuće pismo u kojem im je naređeno da izađu za nekoliko meseci, selo Majnajd Epint u srednjem Velsu, brzo je postalo potpuno pusto.

Porodice su pobegle preko noći, ostavljajući za sobom tragove tihog života, a neki od njih i u nadi da bi jednog dana mogli da se vrate.

Međutim, svaki od 219 meštana smatrao je da, samo četiri meseca nakon što su im krajem decembra 1939. uručena obaveštenja o iseljenju, zemlja koju su nekada nazivali domom više nije njihov dom. A do juna 1940., područje je službeno postalo Sennybridge Treining Area – ili SENTA.

Zatvorene su škola i kapelica, srušene su živice i počele su vojne obuke. Ministarstvo obrane, a zatim i Ratna kancelarija, rekli su da je taj potez ključan za podršku naporima u Drugom svetskom ratu, ali mnoge je ostavio bez doma.

Elvin Dejvis, koji je tada imao samo 10 godina, opisao je strah koji je njegova baka osećala kada je bila prisiljena da napusti svoj dom.

"Bilo je to vrlo mračno vreme. Bilo je ratno vreme i nije bilo puno opcija. Samo nedelju dana nakon što je moja baka otišla, sravnili su njenu kuću. Sve su sravnili", ispričao je Dejvis.

Podrazumeva se da je vojni službenik posetio selo u septembru 1939. kako bi potvrdio njegov potencijal za borbene vežbe. Očigledno je brzo shvatio da mu to mesto odgovara pa su pisma padala kroz poštanske sandučiće u kojima su stanovnicima govorili da ih izbacuju iz kuća. Mnogi su navodno verovali da je prenamena zemlje bila privremena, ostavljajući brave na vratima i oranice u pripremi za njihov povratak. No, nažalost, skoro sve izvorne zgrade su uništene tokom čišćenja i pre završetka rata.

Majnajd Epint se koristio za vojne vežbe i godinama kasnije, piše britanski San.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading