petak 13.
Foto: Shutterstock/Shutterstock

Da broj 13 donosi nešto loše je verovanje koje se zadržalo od davnina. U Srednjem veku se povezivao s vešticama jer ih je bilo po 13 u grupi, pa se tome dodao i petak, kada su se navodno okupljale.

Koliko je broj 13 bio nepoželjan pokazuju i zakoni iz drevne vavilonske istorije - Hamurabijev kodeks. Ti zakoni su bili numerisani, ali onog pod brojem 13 nema, jednostavno su taj broj preskočili, te su nakon 12. zakona krenuli na 14.

Stari Egipćani su povezivali taj broj sa zagrobnim životom. Verovali su kako se njihovi životi sastoje od 12 faza, a sledeća je ona kada umru. Broj 13 je u njima izazivao strahopoštovanje, strah i tajanstvenost.

Vikinzi su broj 13 smatrali nesrećnim zbog večere organizovane u Valhali, na kojoj se okupilo 12 bogova - 13. bog bio je Loki, bog zla kojeg na tu večeru nisu pozvali. On je bio ljut zbog toga, na večeru je došao nepozvan i doveo svet u tamu. Za njih je 13. bog bio oličenje zla.

I poslednju večeru je obeležio broj 13 jer je za stolom sedeo Isus i 12 njegovih učenika, a među njima je bio u Juda, koji ga je kasnije izdao i odveo u smrt na krstu.

Neke bolnice i hoteli nemaju sobu broj 13. Pojedini neboderi nemaju 13. sprat, već se sa 12. ide odmah na 14... I dok ga neki smatraju srećnim brojem, drugi se broja 13 panično boje.

Mnoge bolnice nemaju sobu broj 13, kao i neke hotelske sobe. Pojedini neboderi nemaju 13. sprat, već se sa 12. ide odmah na 14. Postoje i aerodromski terminali bez izlaza 13, te aviokompanije koje u svojim avionima nemaju sedište broj 13.

Zanimljivosti

- Prema nekim statistikama, na petak 13. bude manje saobraćajnih nesreća jer ljudi voze opreznije.

- Jednu od prvih priča o petku 13. napisao je Tomas Loson 1907. godine. Radilo se o brokeru s Vol Strita koji je odabrao baš taj dan da pobesni i uništi berzu.

- Nesrećna misija Apolla 13 često se navodi kao "dokaz" loše sreće broja 13. Kapsula je lansirana u 13:13 sati 11. aprila 1970. Eksplozija koja je uništila letelicu bila je 13. aprila.

- U Firenci kuću koja se nalazi između broja 12 i 14 zovu "12 i po", a ne kućni broj 13.

- Kuće s brojem 13 znaju da budu jeftinije, kao i letovi avionom.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading