Žele konstantnu pažnju: Ove rase pasa ne podnose samoću
Foto: Shutterstock

Svako ko ima psa zna kolika je ljubav prema ljubimcu. Kako se usele u vaš život tako ga i promene a sa njima i vaše navike. Morate se brinuti o njemu isto kao o detetu i voditi potpunu brigu jer je i to živo biće. Kažu  da svaki ljubimac liči na svog vlasnika. Naravno, misli se na snagu, energiju i temperament koji poseduju oboje. Nadamo se da niste od onih koji nehajno ostave svog vernog druga u stan po čitav dan, misleći da životinja može da se stara sama o sebi i da joj je dovoljan prostor samo da živi.

Naprotiv, ljubimcima je potrebo društvo isto kao i ljudima a mnogi pate od anksioznosti ukoliko ih često ostavljate same. Stalno zavijanje, cviljenje, destruktivno ponašanje pa čak i tegobe u stomaku neki su od simptoma kada psi osete usamljenost. Donosimo vam listu rasa na koje treba obratiti posebnu pažnju, pre nego što ih ostavite same:

Vizsla

Ova rasa psa poreklom je iz Mađarske i poznati su kao „čičak psi“ jer umeju da se ne odvajaju od vlasnika. Ne vole ni trenutak da provode sami.

Dalmatinac

Najpoznatiji ljubimac crtanih filmova i rasa koja je po izgledu i pegicama jako zanimljiva ali duže od dva sata ne mogu da provedu sami. Shvatićete da pate od anksioznosti  jer će vam uništiti sve čega se dohvate.

Zlatni retriver

Ovaj pas vodi poreklo iz Velike Britanije. Po zlatnoj dlaci koju ima spada među najlepše pse, ali isto tako je sklon usamljenosti. Ako iznenada laje ili nešto žvaće, znajte da ćete morati provesti izvesno vreme sa njim.

Border Koli

Ovi psi poseduju ogromnu energiju i inteligenciju i potrebna im je konstantna stimulacija. Ukoliko osete nedostatak društva dovešće do brzo do anksioznosti.

Koker Španijel

Ovo je porodični ljubimac i sklon je da bude pod stresom ukoliko svi članovi porodice istovremeno napuste dom.

Havaneze

Ova rasa pasa je poput Bišona stvorena za ljudsko društvo. Lepi i čupavi psić poreklom sa Kube, napraviće vam katastrofu ukoliko ga ostavite samog.

Australijski ovčar

Ovo je izuzetno akivan pas i nedostatak aktivnosti i društva može da ga prilično uznemiri i da ga uhvati dosada.

Bišon friz

Uzgajan da bude pas pratioc, Bišon ima tendenciju da izgradi jaku vezu sa jednom osobom i ukoliko bude zapostavljen izazvaće kod njega stres i tugu.

Nemački ovčar

Možda vam deluje poput radnog i disciplinovanog psa ali ovo je jedna od osetljivijih rasa. Poznati su po jakim vezama sa svojim vlasnicima. Ukoliko vodite psa u dugu šetnju a pritom se zaustavljate to će ga prilično uznemiriti i zbuniti.

Čivava

Čivave su sićušni ali isto tako osetljivi psi. Možet ih držati u stanu, možda nemate konkreto velikih obaveza oko njih ali će se ponašati destruktivno ukoliko ih ostavite same.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Alen

19.04.2022 10:19

Zaboravili ste Cane Corso rasu da ubacite u tu grupu.