KOSMIČKI DIJAMANT OKO KOGA ĆE SE LOMITI KOPLJA Ovu dragocenost nepoznatog porekla nude na aukciji u Londonu
EPA/ALI HAIDER

 

Enigma” je naziv jedinstvenog crnog dijamanta koji ima 555,55 karata, a stručnjaci veruju da je njegovo poreklo – kosmičko. Ovaj izuzetno redak dragulj prikazan je pre dva dana novinarima u aukcijskoj kući „Sadebi” u Dubaiju, a svoj put nastavlja ka Los Anđelesu, gde će takođe biti predstavljen tamošnjoj publici, prenosi Asošijeted pres. Idućeg meseca u Londonu dijamant bi trebalo da bude ponuđen na prodaju, a organizatori iz aukcijske kuće „Sadebi” očekuju da će dostići vrednost od blizu sedam miliona dolara.

 

Broj pet je veoma važan za dijamant, a taj broj prožima ovaj crni dragulj koji ima 55 faseta, rekla je Sofi Stivens, specijalista za nakit u „Sadebiju” u Dubaiju.

„Oblik dijamanta je zasnovan na bliskoistočnom simbolu palme hamse, koji označava snagu i zaštitu, a hamsa na arapskom ujedno znači broj pet”, rekla je Stivensova za AP.

Ona, baš kao i drugi stručnjaci, veruje da crni dijamant ima vanzemaljsko poreklo, da je verovatno nastao prilikom pada meteorita na zemlju. Teorija o kosmičkom poreklu ovog dragulja zasniva se na njegovim izotopima ugljenika i visokom sadržaju vodonika.

Crni dragulji, napominju eksperti, izuzetno su retki i mogu se naći samo u Brazilu i Centralnoj Africi, javlja "Politika".

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading