MEŠTANI ŠOKIRANI OVO SE RETKO VIĐA: Za ovu pojavu vezuju se narodna verovanja o trajanju zime
Foto: pexels.com

Povećane temperature krajem decembra prošle godine uticale su na biljke, pa su tako sada u januaru procvetale kajsije koje su iznenadile meštane kraj Topole, dok prema narodnim verovanjima ovakva pojava pokazuje kakva nas zima očekuje.

Krajem decembra prošle godine Srbiju su pogodile izuzetno visoke temperature, a to se svakako odrazilo i na biljke i voćke. Posledice toplije klime u zimskim mesecima najvidljivije su upravo u okolnim selima Topole, gde su ovih dana procvetale visibabe, a zatim i kajsije. Plodove ovih biljki kad im vreme nije sasvim slučajno opazio je stanovnik Đorđe Radišić iz sela Žabari obilazeći svoj voćnjak, te potvrdio kako je ovo veoma neobična i retka pojava za ovo doba godine.

"Na jednom stablu bila su dva cveta, koji su bili pred samo otvaranje. To je za mene bilo veliko iznenađenje jer ipak smo usred zime iako su temperature bile malo više, zimski je period, ali eto dovoljno toplote da se izazove cvetanje. Već narednog dana temperature su se spustile i hladnoća je oštetila cvet, ubrzo je stigao i sneg tako da od ovih zimskih kasjija ipak neće biti ništa“, kaže Đorđe Radišić.

Ipak, cvetanje voća dva puta godišnje ili u zimskim periodima nije samo neobična pojava, već se u ovom delu Srbije vezuje i za mnoga narodna verovanja, od kojih je jedna da nas ovakav neočekivani rod obaveštava kako je pred nama duga i hladna zima. Stručnjaci su, pak, sa druge strane, mišljenja da cvetanje voća van sezone može da bude i pokazatelj sve većij klimatskih promena koje se dešavaju na planeti. 

"Кlima se izmenila, a kajsija je poznata kao voćka sa veoma kratkim i nestabilnim zimskim mirovanjem, ona ne zna za kalendar, već se ponaša prema vremenskim prilikama, ili bolje reći neprilikama", izjavio je Ivan Glišić profesor voćarstva na Agronomskom fakultetu u Čačku.

Ovaj predeo naše zemlje gde ima dosta domaćinstava sa voćnjacima kajsija godinama muči muku upravo sa nestabilnim vremenskim uslovima koji neretko oberu deo kajsija i roda, dok dosta utiču i na kvalitet samog ploda, koji je, kako kažu meštani, lošiji nego nekada.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading