Japanka Kane Tanaka proslavila 119. rođendan: Najstarija osoba na svetu obožava čokoladu i gazirana pića
Alo

Kane Tanaka, koja obožava gazirana pića i čokoladu, obeležila je veliki dan zajedno sa zaposlenima u staračkom domu u kojem živi u prefekturi Fukuoki na jugozapadu Japana.

Prema Ginisivoj knjizi rekorda, Tanakin status je priznat u martu 2019. godine, kada je imala 116 godina, a ona je nastavila sa postizanjem japanskog starosnog rekorda svih vremena kada je dostigla 117 godina i 261 dan u septembru 2020. godine, prenosi britanski Gardijan.

Rođena 1903. godine, kada su braća Rajt izvela svoj prvi let avionom i kada je održan prvi "Tur de Frans", Tanaka je preživela čak pet japanskih carskih vladavina i nada se da će doživeti 120. rođendan, prenela je agencija Kjodo.

Tanaka, koja je rođena šest meseci pre Džordža Orvela, jedna je od velikog i sve većeg broja japanskih stogodišnjaka.

Japansko ministarstvo zdravlja u proceni objavljenoj u septembru uoči godišnjeg Dana poštovanja prema starima, saopštilo je da je rekordnih 86.510 ljudi u dobi od 100 ili više godina, što je povećanje od 6.060 u odnosu na prethodnu godinu. Kako se navodi, žene čine veliku većinu stogodišnjaka, a muškarci čine nešto više od 10.000, dodaje se u saopštenju ministarstva. Očekivani životni vek u Japanu, jednom od najbrže starećih društava na svetu, rekordno je visok - 87,74 je prosek godina za žene i 81,64 za muškarce. Međutim, kako se navodi, broj mladih se smanjuje zbog neuspelih pokušaja da se podigne niska stopa nataliteta u zemlji.

Japanka Kane Tanaka proslavila 119. rođendan: Najstarija osoba na svetu obožava čokoladu i gazirana pića

Alo

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading