NE DAJTE DA VAS PREVARE  Ovo obavezno proverite ako želite da vam jelka duže traje
Foto: Shutterstock

Ako ste ljubitelj "žive" jelke, a još uvek je niste kupili, saznajte na šta treba da obratite pažnju kako biste izabrali "zdravo" drvce koje će duže trajati. Prvo, dobro je da niste požurili. Stručnjaci kažu da jelke ne treba kupovati pre 20. decembra, jer će se u protivnom brzo sasušiti i neće vam "izdržati" do srpske Nove godine.

Izaberite drvo sa ravnomernim, prilično debelim stablom i bez pukotina. Ono koje ima tanko stablo neće dugo potrajati. Grane moraju da budu savitljive. Ako su grane suve i lome se uz minimalan napor, odustanite i gledajte dalje!

"Udarite jelku o zemlju ili lagano je protresite. Ako iglice ispadaju, to je loš znak", kažu stručnjaci. Postoji još jedan koristan trik - protrljate nekoliko igala među dlanovima, trebalo bi da se javi karakterističan miris. Ako je izostao, a iglice su požutele, suve su i mrve se, onda je drvo davno posečeno.

Gde najbolje postaviti jelku?

Savetuje se da prvo stavi na hladno mesto, na primer na balkon, na 2-3 sata. Ovo će pomoći biljki da se postepeno prilagodi kućnoj temeraturi. A da biste izbegli svaku mogućnostod požara u kući,
treba da je stavite na stabilnu podlogu tako da ne ometa kretanje i ne blokira izlaz.

Ako se jelka zapali, vatra može da preseče put ka izlazu, odnosno spasenju. Takođe, preporuka je da se postavi  dalje od baterija, kamina i električnih grejača.

Prilikom izbora veštačke jelke, najbolje bi bilo da uzmete onu koja ima vatrostalnu impregnaciju, što će pisati na pakovanju. 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading