UGROŽAVATE ZDRAVLJE AKO OVO RADITE TOKOM NOĆI Nismo ni svesni koliko je opasna navika, koju gotovo svi imamo
Foto: Shutterstock

Koliko god topli dom zvučao pimamljivo, celodnevno grejanje, posebno dok spavamo bi moglo da izazove razne probleme sa kožom, uključujući pogoršanje postojećih problema kao što su ekcem i psorijaza.

Prema mišljenju stručnjaka, grejanje je jedan od najznačajnijih faktora koji doprinose suvoj koži tokom zimskih meseci.

"Naše životne navike se menjaju sa godinama. Osim što manje vežbamo i ređe se zdravo hranimo, drugačije podnosimo i izloženost grejanju koje isušuje kožu. Što je napolju hladnije, to je gore po našu kožu", kaže Olivija Torp, osnivač "Vanderohea",linije preparata za negu kože. 

"Slično kao kod klime leti - grejanje smanjuje nivo vlage u vazduhu, uzrokujući da koža postane suva i zategnuta. A ovo je posebno problematično ako već postoje kožne bolesti kao što su psorijaza ili ekcem", objašnjava dr Adam Fridman, konsultant dermatolog Stratum dermatološke klinike.

Kako prepoznati da je koža u opasnosti?

"Znaci upozorenja da je koža možda previše suva jesu ako je gruba na dodir, ispucala je, peruta se ili već ozbiljnije ljušti", kaže dermatolog

Osim što isušuje "unutrašnjost", grejanje takođe uzrokuje probleme zbog kontrasta sa spoljašnjim temperaturama.

"Temperatura koja se smenjuje od tople (unutrašnje) do hladne (spoljašnje), takođe uzrokuje širenje krvnih sudova, zbog čega se pogoršava situacija sa crvenilom na licu, aknama i roazceom",  kaže dr Fridman.

Stručnjaci otkrivaju i kako da sprečite ovaj problem. Za početak, veliku razliku će napraviti ako jednostavno isključite grejanje noću.

"Uverite se da je grejanje isključeno tokom noći je odličan način da ublažite suvoću kože, naročito ako imate bilo kakvo stanje kože kao što je ekcem ili druga upalna oboljenja, ali i da uštedite novac", kaže dermatolog dr Hiba Indžibar iz "Dermasurge Clinic".

Pomaže i da koristite ovlaživač vazduha, a korisno je i izbegavati izlaganje kože bilo veoma toploj ili hladnoj vodi. Preporuka je i da koristite što gušće kreme koje će hidrirati kožu. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading