NE ZALEĆITE SE! Ovih 5 stvari ne kupujte na sniženju, jer možete naškoditi zdravlju
EPA/REMKO DE WAAL

Ukoliko kupujete na akcijama treba da imate na umu da je najvažnije ne zaletati se jer u nekim slučajevima tako možete da naškodite zdravlju.

1.Kondomi

Kao i većina popularnih predmeta kojima se cena snižava i prezervativi imaju rok trajanja. Životni vek kondoma traje između jedne i pet godina, u zavisnosti od materijala od kog je napravljen i uslova u kojima je skladišten.

Oni od lateksa bez spermicida traju do pet godina, kao i oni od poliuretana bez spermicida, dok tri godine traju prezervativi od lateksa i poliuretana sa spermicidom, dok oni od jagnjeće kože imaju rok trajanja od samo godinu dana.

2. Proizvodi za šminkanje

Šminka može da izazove alergijske reakcije i iritacije čak i ako vam nije poznato da imate neke alergije, zbog čega s njom treba biti veoma oprezan. Malo ko ima naviku da proverava rok trajanja maskare i karmina. Buduići da su u pitanju prirodni proizvodi, oni se mogu pokvariti i pre isteka roka, kao i nakon njega.
 
3. Hrana za bebe

Što je cena niža-to je istek roka bliži, a što je rok trajanja bliži, to je hranljivih materija u proizvodu manje! Iako ne treba da brinete zbog toga da li je teglica sa hranom za bebe bezbedna ukoliko je "u roku", imajte na umu da verovatno vaše dete neće dobiti onoliko nutrijenata koliko ste se nadali da hoće.

4. Naduvene konzerve

Iako konzervirana hrana poput pašteta i ribe može da traje veoma dugo, ipak je u pitanju hrana-što znači da nije isključeno da se zbog više faktora pokvari i pre roka. Razlog za naduvenost konzerve jeste bakterija Clostridium botulinum, bacil zloslutnog imena i opasnih posledica. Ona izaziva botulizam, trovanje koje dovodi do gastrointestinalnih smetnji i nervnih i sekretornih poremećaja.

5. Začini

Zalihe suvih začina valjalo bi zameniti jednom godišnje jer gube i ukus i kvalitet i hranljive sastojke ukoliko dugo "čekaju" da budu upotrebljeni. Kada ih kupujete obavezno proverite kada im ističe rok trajanja i odaberite onaj koji će trajati najduže.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading