BIO JE VELIKI BORAC ZA SLOBODU Ko je Komandant Mark, legendarni strip heroj kog je pominjao predsednik Vučić
Alo!Ilustracija J.V.

Strip junak je dodatno dobio na aktuelnosti u Srbiji kad ga je pre neki dan pomenuo predsednik Srbije Alekasndar Vučić

Komandant Mark je kultni heroj iz avanturističkih stripova grupe autora pod pseudonimom EsseGesse u izdanju izdavačke kuće Sergio Bonelli Editore, koji su najpoznatiji po Zagoru i Teksu Vileru.

Komandant Vukova s Ontarija

Radnja stripa se dešava na području Severne Amerike tokom američkog rata za nezavisnost (1775.-1781.). Komandant Mark je vođa grupe rodoljuba koji vode gerilski rat protiv Engleza. Glavno sedište njihovog pokreta otpora je tvrđava na jezeru Ontario. Po tome se i Markova vojska naziva Vukovi sa Ontarija. Osim tvrđave na jezeru Ontario imaju još nekoliko razbacanih širom područja sukoba sa Englezima. Tokom sedmogodišnjeg rata između Britanije i Francuske, britanski ratni brod je u blizini severnoameričke obale napao francuski brod koji je prevozio francuske plemiće i potopio ga. Iz brodoloma su se spasili smao jedan muškarac i jedno dete.

BIO JE VELIKI BORAC ZA SLOBODU Ko je Komandant Mark, legendarni strip heroj kog je pominjao predsednik Vučić

Printscreen

 

Na obali su ih spasili Indijanci koji su ih primili u selo. Muškarac je odgojio dečaka kao svoga te ga nazvao Mark. Naučio ga je svemu što zna, čitati, pisati ali i rukovati mačem i vatrenim oružjem. Mark je odrastao uz Indijance ali kada britanski vojnici obese njegovog očuha, Mark počinje da se bori protiv njih te ubrzo postaje vođa Vukova s Ontarija Markovi zamenici Blaf i Žalosna Sova su neobičan tim. Blaf je tajanstvena ličnost o čijoj se prošlosti malo zna.

Blaf, Žalosna sova, Beti i Flok

Kako sam kaže: "Bio sam svuda osim na Severnom polu". 

Njegov najveći ponos je brada od koje "nema lepše na svetu". Žalosna Sova je poglavica svih indijanskih plemena sa područja Velikih jezera. Pridružio se Vukovima s Ontarija nakon što su mu Crveni mundiri (Englezi) pobili njegovo pleme. Ime je dobio jer je prema pričama, u noći kada je rođen, jedna sova čitavu noć žalosno hukala. Čitavo vreme je namrgođen i predviđa nesreće koje se nikada ne dogode. Večno ratuje sa Blafovim psom, Flokom koji mrzi Žalosnu sovu iz dna duše. "Vreća buva" kako ga ponekad naziva Žalosna sova, ne propušta ni jednu priliku da ga ugrize.

Neizostavni lik je Beti, Markova devojka (plavuša) koja svaki put kad ga nema u tvrđavi Ontario strepi hoće li da se vrati živ iz misije. Inače Beti i Mark se znaju od detinjstva i vereni su, ali venčanje se (za sad) nije desilo. Ali strip i dalje izlazi i ko zna koje nas sve avanture čekaju...

BONUS VIDEO:


 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading