PRVI JE NAPRAVLJEN OD KOSTI MAMUTA Zbog čega se bumerang uvek vraća?
Foto: Pixabay


Nakon što su ljudi pre dvadeset i trideset hiljada godina koristili bumerang koji se ne vraća, neko mu je dao novi izgled i novi način letenja. Kako to funkcioniše?

Pripadnici naše vrste koriste bumerang mnogo duže nego što smo mislili, desetinama hiljada godina. Najstariji pronađeni primerak napravljen je od kosti mamuta, a zanimljivo je da je bumerang prvi put korišćen za lov. Ovo neobično oružje, koje je u tom trenutku napravljeno tako da se ne vraća onome ko ga je bacilo, omogućilo je lovcu da napadne svoj plen sa velike udaljenosti.

Naravno, na taj način su se lovile uglavnom manje životinje, a koristi se i danas za lov na ptice. Veruje se da je bumerang kakav danas imamo prilike da vidimo i koristimo za igru nastao slučajno – neko je isklesao bumerang pogrešnog oblika.

Ovakav alat vraćen je onome ko ga je bacio i tako je nastao jedan od najmisterioznijih i najzanimljivijih napravljenih ljudskim rukama.

Međutim, zašto se vraća?

„Krila“ bumeranga, odnosno njegove ruke, oblikovane su kao krila aviona. Pri dnu su ravne, a pri vrhu precizno zaobljene, zahvaljujući čemu se vazduh „uvija“, a pritisak je iznad bumeranga manji nego ispod njega.

Naravno, svako ko je ikada bacio bumerang zna da nije sve u formi, ali je važno i kako se baca. Bacite ga vertikalno držeći ga za jedno krilo, dok je drugo usmereno nagore, a centar bumeranga usmeren ka vama. U letu se rotira u vazduhu tako da je krilo koje je iznad pokreta brže od onog koje leti niže.

Razlika u potisku krila u vazduh stvara moment sile, koji dalje blago naginje ravan rotacije. Bumerang se rotira oko svoje ose, pa je podizanje veće u gornjem položaju rotacije.

Rezultat: putanja je pogrešna. Ovo je u fizici poznato kao žiroskopska precesija. Ako se baci pravilno, rotaciona sila će se neizbežno javiti i biće konstantna tokom kratkog leta bumeranga i njegovog momenta (ugaoni moment), pa će bumerang leteti „kupolom“. Tako da je neizbežno da se vratimo onome ko ga je bacio.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading