ARHEOLOZI U ŠOKU Pronađena vinarija iz vizantijskog doba, vino su proizvodili u velikim količinama, flaširali i čak izvozili! (FOTO/VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Prema pronađenim drevnim ostacima vino se proizvodilo na sledeći način: Radnici su na prvom spratu gazili grožđe, a sok koji je curio u donje pregrade se pretvarao u alkohol.

Tečnost su posle toga izlivali u velike osmougaone jame u zemlji, da bi je kasnije flaširali i slali dalje.

- Iznenadili smo se što smo otkrili ovako sofisticirano postrojenje ovde, koje je proizvodilo količine koje bi se i danas smatrale velikim. Treba uzeti u obzir da je sve ručno rađeno - navele su vođe ekspedicije za Vašington post.

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

Lokalitet ima pet odeljaka za presovanje grožđa, razbacanih na površini od jednog kvadratnog kilometra, gde se, osim samog postrojenja za proizvodnju vina, nalaze i peći za pravljenje boca, kao i skladišta za čuvanje vina. 

Konačni proizvod poznat je kao belo vino iz Gaze i Aškelona – po lukama iz kojih se izvozilo u Evropu, severnu Afriku i Malu Aziju. Vino iz ovog dela sveta bilo je poznato širom mediteranskog područja, ali je vino bilo jedna od osnovnih tečnosti za piće.

Foto: Youtube/Printscreen

 

 

- Vino je bilo važan izvor hranjivih materija, ali uopšte tečnosti, jer je, zbog procesa fermentacije, bilo bezbedno za piće, za razliku od vode koja je često bila zagađena bakterijama i patogenima - kaže Jon Seligman, jedan od vođa iskopavanja. 

Komentari (0)

Loading