Servirali pčelama kafu i dobili super-radilice!
EPA/Hilda Rios

Pčele koje unose kofein "rade" bolje od ostalih, lakše pronalaze biljke i imaju veći učinak u oprašivanju, što je važno u poljoprivredi, navodi stručnjak za ponašanje insekata i ekologiju Sarom Arnold, koja je predvodila istraživački tim.

Prema njenim rečima, novi pristup pčelama mogao bi doneti dobrobit svima, ne samo poljoprivrdnicima, jer bi na taj način svi imali više i voća i povrća.

"Testirane pčele bile su sklonije da traže biljke čiji nektar sadrži kofein. Pokazalo se da kofeinski nektar poboljšava fokus pčela i sposobnosti pamćenja", rezultat je istraživanja.

Mediji prenose da bi studija mogla da se primeni u oblasti komercijalnog oprašivanja useva u poljoprivrednoj industriji.

Pčele koje se koriste u poljoprivredi mogle bi da dobijaju kofein i da budu obučene za oprašivanje određenih useva, čime bi pospešile poljoprivrednu proizvodnju.

To bi takođe moglo povećati dostupnost hrane u područjima gđe je to potrebno, kažu stručnjaci koji su napravili posebnu mešavinu kofeina, šecera i mirisa "ciljanog cveća" (miris cvetova jagode) koju su namenili pčelama.

Tu su mešavinu provukli kroz košnicu, a pčele su zatim puštene u laboratoriju gde je bilo i "cveće robot" namirisano citrusnim notama.

Navode da im je namera bila da vide da li će pčele leteti na svaki cvet pođednako ili će ići samo na onaj koji miriše kao košnica.

Ranija istraživanja čiji je cilj bio da se utiče na ponašanje pčela, a koja su podrazumevala stavljanje kofeina direktno na cvet, pokazala su se kao nepraktična.

Komentari (0)

Loading