NAUČNICI U ŠOKU! Konačno otkriveno kako se ajkule pare! (VIDEO)
EPA

Sinhronizovano plivanje perajem uz peraje, za koje se veruje da je zapravo udvaranje, prvi put je zabeleženo u grupi golemih ajkula (Cetorhinus maximus). Kamere koje su privremeno bile zakačene za ajkule dale su naučnicima neočekivani uvid u tajni podvodni svet ovih bića.

Ovi nežni džinovi su samotnjaci i naučnici ne znaju ništa o njihovom "intimnom" životu. Naučnici su sada uspeli da snime jednu ajkulu kako iskače iz vode, što je prvi put da je iz ajkuline perspektive zabeleženo tako nešto. Stručnjaci veruju da je i to, možda, deo udvaranja - pokazivanje veličine, prenosi Gardijan.

 

Goleme ajkule žive u umereno toplim vodama na planeti ali su ugrožena vrsta jer su ih u prošlosti lovili zbog njihovih ogromnih jetri. One su druga po veličini riba u okeanu, gde odrasle jedinke uglavnom dostignu dužinu od 8 metara.

Naučnici su studiju sproveli u Hebridskom moru, u blizini škotskih ostrva Kol i Tiri. Zna se da se u ovim vodama leti okupljaju ribe na hranjenju i u decembru je ova oblast proglašena zaštičenim pomorskim dobrom, prva u svetu određena specifilno za zaštitu golemih ajkula.

"Jedan od najuzbudljivijih trenutaka u mojoj karijeri bio je kada sam video snimak ajkula grupisanih na morskom tlu. Bilo je to potpuno fenomenalno. Nikada o njima ne razmišljate tako", rekao je Metju Vit sa Univerziteta Ekseter.

"Ovo je zaista fascinantan uvid. Imate privilegiju da posmatrate stvari iz ajkuline perspektive. Ti su bila velika jata ajkula koja su plivala veoma sporo, jedne uz drugu ili jedna na drugu ili nosem uz rep, njihova peraja su se dodirivala i bilo ih je i po 13 u jednoj grupi", ispričala je Džesika Rad sa Ekseter univerziteta koja je bila vođa studije.

 

Kopulacija nije snimljena ali Vit kaže da su ova okupljana i ovakva ponašanja često prethodnica parenja.

"Moguće je da hranjenje na ovim mestima pruža priliku ovim usamljeničkim ajkulama da upoznaju druge", rekla je Rad.

Naučnici su već duže vreme tagovali ove životinje ali uz pomoć satelita, što je značilo da ih možda "vide" jednom dnevno. Sa kamerama je to drugačija priča i naučnici sada mogu da utvrde ne samo gde je ajkula već i zašto je tamo, rekla je Rad.

Iskakanje iz vode iziskuje mnogo energije, naročito kod džinova poput ovih ajkula. Postoje razni razlozi za ovakvo ponašanje - od čišćenja od parazita do čiste zabave, ali naučnici sada misle da bi i udvaranje moglo da bude razlog.

"U pitanju je stvarno uzbudljiv snimak gde ajkula izroni sa dubine od 77 metara i iskoči na površinu 70 sekundi i onda ponovo zaroni. Ajkula je potpuno iskočila iz vode a ove ajkule su teške i više od tone", rekla je Rad.

Ispitivanje je pokazalo da ajkule mogu da iskoče iz vode četiri puta za 45 sekundi.

Naučnici su bili iznenađeni i otkričem da 88 posto dnevnih sati ajkule provedu na dnu mora, a ne na površini gde ima najviše hrane. Ta informacija može da im bude od koristi kada se bude razmatrala zabrana nekih ribolovačkih praksi.

Istraživanje je objavljeno u žurnalu Plos One i u njemu je učestvovalo šest ajkula koje su praćene 123 sata. Kamere su iz daljine prikačene na ajkule i u vodi su težile 300 grama. Naučnici navode da su se ajkule u roku od nekoliko minuta vratile svojim normalnim aktivnostima a da su se kamere automatski otkačinjale svakih nekoliko dna i isplivavale na površinu.

Naučnici najavljuju da će ovog leta zakačiti kamere na još ajkula.

"Ponašanje grupe opisano u radu, kao i habitat u kome je ponašanje registrovano, mogli bi da pruže odgovor na ključno pitanje koje sve interesuje - kako se ove ajkule pare", rekla je Suz Henderson iz NatureScot-a.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading