MUŠKARCA NAPALA AJKULA! Jedva izvukao živu glavu, ima teške telesne povrede!
EPA

 

Tridesetpetogodišnji muškarac uspeo je da dopliva ​​do obale na plaži u blizini San Franciska, gde su mu spasioci podvezali desnu nogu.

Ljudi koji su mu prvi pritrčali u pomoć preduzeli su "napredne mere za spašavanje života", poručili su iz spasilačke jedinice, a zatim prevezli muškarca u traumatološku jedinicu u opštoj bolnici Zukerberg u San Francisku.

Čovek je pušten kući u nedelju. Ajkula koja ga je napala, bila je prema procenama duga između 180 i 250 centimetara, saopštio je šerif okruga San Mateo, ukazujući na to da je verovatno reč o mladoj životinji.

"Radilo se o samo jednom ugrizu, surfer je imao 10 razderotina na zadnjem delu desnog bedra", rekao je Brajan Ham, načelnik vatrogasne jedinice zaliva San Mateo.

"Ajkule se obično nalaze unutar zone za surfovanje, tako da znaju da dođu i u područje 30 do 60 metara od stvarne plaže. Plitka je, ali ajkula može da napadne veoma blizu obale".

Prošlog meseca, morski ekolozi sa Državnog univerziteta u Montani otkrili su veliki broj ajkula u takozvanom 'crvenom trouglu' severne Kalifornije, koji prolazi severno od zaliva Monterej do zaliva Bodega i oko 32 kilometara od obale do ostrva Faralon. Uvala Grej vejl nalazi se u središtu priobalnog dela.

Sedmogodišnja studija, koju su finansirali Univerzitet Stanford i akvarijum Monterej Bej i koju je podržao Državni univerzitet Oregon, zaključila je da je u trouglu bilo 266 odraslih velikih ajkula, što je određeno povećanje u odnosu na deceniju ranije.

Ipak, istraživači su rekli da je to "jasan pokazatelj" da se stanje okeana poboljšava pa su uslovi za morski život bolji.

"Optimistični smo, ali i oprezni kada kažemo da je ovo dobra vest za okeanski ekosistem u blizini Kalifornije", rekao je Pol Kanive, vodeći autor studije i stariji član kalifornijskog tima za označavanje velikih belih ajkula.

 

Biolozi su između 2011. i 2018. godine označavali ajkule i snimili više od 1.500 fotografija, a za prepoznavanje su koristili prepoznatljive, nazubljene leđne peraje životinja.

Slično istraživanje objavljeno 2011. godine sugerisalo je prisustvo 219 odraslih velikih belih ajkula u istoj regiji. Prvi podatak u obe studije mogao bi biti prosek mogućeg raspona broja jedinki.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading