NEKADA JE 10 MILIONA PIONIRA PEVALO U GLAS U OVOM KAMPU: Danas posetioci veruju da se nešto mračnoi krije među zidovima (VIDEO)
EPA/Pavel wolberg

 

Na obali reke Desne, u blizini Moskve ili razasuti po nekadašnjoj teritoriji Sovjetskog Saveza nalaze se ostaci dečjih letnih kampova koji svjedoče o nekim prošlim vremenima. Igračke, razbijena stakla, požutjele knjige i drugi predmeti koji bude uspomene na pionirska vremena doprinose mračnoj atmosferi, baš kao i prazne boce koje za sobom ostavljaju putnici namernici.


Da ruski fotografi i blogeri na svojim stranicama pridaju posebnu pažnju napuštenim kampovima, potvrdio je i Vladimir Okhotin s portala Russia trek, koji zaljubljenicima u Rusiju omogućuje praćenje najnovijih vesti na engleskom jeziku. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Lana Sator (@lanasator)



Derutne (pohabane, stare) zgrade, oštećeni spomenici i zapuštena priroda privlače ljubitelje misterija, koji smatraju da onde postoje paranormalne sile, kao i turiste koji ne kreću proverenim putovima, nego traže neotkrivene znamenitosti. Istraživanje na vlastitu ruku ne preporučuju se jer osim duhova prošlosti mogu vrebati i ljudi koji su onde pronašli novi dom.

Dečji smijeh i igru zamijenile su ruševine, a pretpostavlja se da je oko 10 miliona dece prošlo kroz 40.000 pionirskih kampova Sovjetskog Saveza u šezdesetim i sedamdesetim godinama prošlog veka. Nakon vežbanja i doručka deca bi uskočila u pionirske uniforme i krenula na svakodnevne aktivnosti, poput igranja šaha

 

 

Danas je ostalo oko 2000 kampova, a neke ruševine imaju privatne vlasnike, kao i čuvare koji stražare nad mračnim hodnicima dok vlasti ne odluče što će se dogoditi s napuštenim mastodontskim kompleksima. 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading