KONAČNO, NAJVREDNIJI DOKUMENT! Amerika objavila izveštaje o NLO pojavama: 143 slučaja niko ne može da razjasni
Foto: Shutterstock

Američka vlada objavila je dugoočekivani izveštaj o NLO u kojem je navedeno da analitičari iz sektora odbrane i obaveštajnih podataka ne raspolažu sa dovoljno podataka da bi utvrdili poreklo misterioznih letećih objekata koje su viđali vojni piloti

U izveštaju, koji je podnet Kongresu i javno objavljen, obuhvaćena su viđenja 144 objekata koje je vlada zvanično nazvala „neidentifikovanim vazdušnim pojavama“, a koji datiraju od 2004. godine.

U velikom izveštaju američke vlade o neidentifikovanim letećim objektima (NLO), navodi se da vojni i obaveštajni analitičari ne raspolažu sa dovoljno podataka da bi utvrdili poreklo misterioznih letećih objekata koje su viđali vojni piloti, uključujući i pitanje da li oni predstavljaju napredne tehnologije neke države, atmosferske pojave ili su vanzemaljske prirode.

„Svi slučajevi osim jednog, koji je pripisan grešci u radaru, ostaju neobjašnjeni i predmet su daljih analiza“, rekli su američki zvaničnici koji su razgovarali sa novinarima pod uslovom da ostanu anonimni, na brifingu o zaključcima izveštaja.

Kod preostala 143 slučaja, vlada tek treba da donese zaključak da li su prijavljeni fenomeni vanzemaljskog porekla, izjavili su zvaničnici. Takođe, radna grupa nema dovoljno dokaza da zaključi da li neki od prijavljenih incidenata predstavljaju eventualne nepoznate sisteme letenja koje su razvili američka vlada, komercijalni entiteti, ili pak neka strana vlada, naveli su zvaničnici.

„Na osnovu podataka kojima raspolažemo, nemamo jasne indikacije da li su neki od tih neidentifikovanih vazdušnih fenomena deo stranog obaveštajnog programa prikupljanja podataka, i nemamo jasne podatke koji bi ukazivali na veliki tehnološki napredak nekog potencijalnog protivnika SAD“, rečeno je novinarima na brifingu.

Izveštaj sadrži i primere fenomena koji su od ranije poznati javnosti, pošto je Pentagon objavio video snimke koje su snimili piloti američke mornarice, a na kojima se vide tajanstvene letelice nadomak istočne i zapadne obale SAD, čija brzina i sposobnost manevrisanja prevazilaze poznate tehnologije u avijaciji. Na letelicama se nije jasno video motor niti površine za kontrolu letenja.

U izveštaju se zaključuje da ove pojave svakako dovode u pitanje bezbednost letenja i mogu predstavljati izazov po nacionalnu bezbednost SAD, i dodaje da za ove fenomene „verovatno ne može postojati samo jedno objašnjenje“, prenosi RTS.

Američke vlasti dale su pet mogućih objašnjenja za neidentifikovane leteće objekte čije poreklo ne može da bude definisano. Prvo je „vazdušna gužva“, koja se može odnositi na ptice, balone, dronove ili otpad u vazduhu, kao što su plastične kese. Drugo su prirodni atmosferski fenomeni, poput kristala leda, vlage i termalnih fluktuacija koje infracrveni i radarski sistemi mogu da registruju.

Kao treće moguće objašnjenje, navode razvojne programe pojedinih američkih agencija ili korporacija, ali za to nisu mogli da dobiju nijednu potvrdi. Pod četiri su svrstali mogućnost da su neki od neobjašnjivih fenomena zapravo tajne tehnologije stranih država, kao što su Rusija, Kina, druge zemlje ili „nevladini entiteti“.

Peto objašnjenje se odnosi na letelice koje su pokazivale neuobičajene karakteristike letenja ili neobjašnjivu tehnologiju i materijale, za koje je, kako se navodi, potrebno dodatno naučno znanje kako bi mogle da budu analizirane.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading