NAJGORE TEK DOLAZ, IZVEŠTAJ UN DOSPAO U JAVNOST: Alarmantno upozorenje, stručnjaci saglasni - imamo još jako malo vremena!
Foto: Shutterstock

Život na Zemlji kakav poznajemo neizbežno će se promeniti usled klimatskih promena kada deca rođena 2021. budu imala 30 godina ili čak i ranije, upozorava UN-ov izveštaj do kojeg je došao AFP.

Između apokaliptičnog tona i nade

Nacrt izveštaja koje su napisale stotine naučnika pri Međudržavnom panelu za klimatske promene (IPCC), merodavnom na tom području, oscilira između apokaliptičnog tona i nade koja se pruža ljudima da promene svoju sudbinu trenutnim i drastičnim merama.

Sveobuhvatan izveštaj o proceni od 4.000 stranica mnogo je alarmantniji od prethodnog iz 2014. Iako se glavni zaključci neće promeniti, zvanično će biti objavljeno tek u februaru 2022., nakon što ga konsenzusom odobri 195 država članica.

Razorni učinci zagrevanja postaće bolno opipljivi i pre 2050. Bez obzira na stopu smanjenja emisije gasova, razorni učinci zagrevanja na prirodu i čovečanstvo koje o tome zavisi ubrzaće i postaće bolno opipljivi i pre 2050. godine.

"Život na Zemlji može da se oporavi od velikih klimatskih promena evolucijom u nove vrste i stvaranjem novih ekosistema", napominje tehnički sažetak na 137 stranica.

Među najvažnijim zaključcima je spuštanje praga preko kojeg se zagrevanje može smatrati prihvatljivim. Potpisivanjem Pariskog sporazuma 2015. godine svet se obvezao da ograniči globalno zagrevanje "znatno ispod 2°C", a nastoji da ograniči do 1.5°C porasta temperature. 

"Najgore tek dolazi"

Od sada, IPCC procenjuje da bi prekoračenje + 1.5°C već moglo "postupno da dovede do ozbiljnih posledica, a ponekad i nepovratno".

"Najgore tek dolazi, s mnogo više implikacija na život naše dece i naših unuka nego na naš", tvrdi IPCC.

Klima se već promenila. Iako je porast prosečnih temperatura od sredine 19. veka dosegao 1.1°C, učinci su ozbiljni i biće sve snažniji, čak i ako se smanje emisije CO2.

"Nagli gubici"

Za neke životinje i biljne sorte može biti čak i prekasno. "Čak i na + 1.5 °C, životni uslovi promiće se van mogućnosti prilagođavanja određenih organizama", podvlači se u izveštaju.

Poljoprivreda, uzgoj, ribarstvo..."U svim sistemima proizvodnje hrane povećavaju se nagli gubici", stoji u izveštaju, ukazujući na klimatske opasnosti kao "glavni pokretač". Međutim, čovečanstvo u ovoj fazi nije naoružano kako bi se suočilo s izvesnim pogoršanjem situacije.

"Trenutni nivoi prilagođavanja biće nedovoljni kako bi odgovorilo na buduće klimatske rizike", upozorava IPCC.

Glad, poplave, migracije...

Čak i ograničavajući porast na 2°C, 80 miliona ljudi više će ogladneti do 2050. godine, 130 miliona moglo bi da padne u krajnje siromaštvo u roku od deset godina, a stotine miliona stanovnika obalsk gradova biće ugrožene češćim poplavama uzrokovanim porastom nivoa mora, što će zauzvrat dovesti do značajnih migracija.

Na porast od 15°C, u gradovima će 350 miliona dodatnih stanovnika biti izloženo nestašici vode, a 400 miliona na + 2°C. U tekstu se takođe naglašava opasnost od kaskadnih učinaka. Neke regione (Istočni Brazil, Jugoistočna Azija, Srednja Kina) mogle bi da pogode tri ili četiri istovremene nepogode ili čak i više: vrućina, suša, cikloni, ​​požari, poplave, bolesti koje prenose komarci...

A takođe moramo da uzmemo u obzir pojačane učinke drugih ljudskih aktivnosti štetnih za planetu, napominje izveštaj: uništavanje staništa, prekomerno iskorišćavanje resursa, zagađenje, širenje bolesti... Zbog toga je "svaki delić stepena važan", insistira IPCC.

"Potrebna je radikalna transformacija"

Uprkos svojim alarmantnim zaključcima, izveštaj pruža notu nade. Čovečanstvo još uvek može da usmeri svoju sudbinu prema boljoj budućnosti.

"Potrebna nam je radikalna transformacija procesa i ponašanja na svim nivoima: pojedinci, zajednice, kompanije, institucije i vlada", tvrdi se u izveštaju.

"Moramo da redefinišemo svoj način života i potrošnju."

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

Komentari (1)

Loading