Da li znate kada bi vaginalno krvarenje moglo biti znak raka?
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Neredovno vaginalno krvarenje može biti zastrašujuće.

Ali da li znate kada bi ovaj simptom mogao biti razlog za zabrinutost?

Većina nas nema pojma, pa bi možda ignorisali upozoravajuće znakove raka , kaže novo istraživanje.

Za svoju kampanju "Upoznaj svoje normalno", tim je pogledao podatke IouGov-a od 2.018 odraslih osoba. Otkrili su da je manje od polovine (45%) anketiranih žena bilo svesno da obilne menstruacije mogu biti znak gineološkog karcinoma.

Kada je reč o krvarenju nakon seksa, samo 58% žena zna da to može biti simptom raka.

Sve u svemu, samo 31% žena bilo je svesno svih vrsta vaginalnih krvarenja koje bi mogle biti simptom gineološkog karcinoma - brojka za koju The Eve Appeal kaže da je „zabrinjavajuće niska“.

Atena Lamnisos, izvršna direktorka The Eve Appeal, rekla je: „Kod karcinoma je rana dijagnostika ključna i ako se što pre proveri abnormalno krvarenje dovodi do mnogo boljih rezultata. Možda to nije rak, ali najbolje je to isključiti. '

Pa, razjasnimo to. Postoje četiri glavne vrste abnormalnih krvarenja na koja biste trebali paziti: nakon menopauze, između menstruacija, obilnih menstruacija i nakon seksa.

Šta se računa kao abnormalno krvarenje?
• Krvarenja između perioda
• Krvarenja nakon seksa
• Krvarenja nakon menopauze
• Krvarenja koja su mnogo teža ili bolnija od onog što je normalno za vas

U suštini, ako primetite krv van uobičajenog menstruacijskog perioda, nemojte je samo ignorisati.

Ako imate bilo koji od ovih znakova, neophodno je da razgovarate sa svojim lekarom opšte prakse ili ginekologom.

Istraživanje sprovedeno 2020. otkrilo je da 80% žena ne bi posetilo lekara ako bi imalo neočekivano vaginalno krvarenje, uprkos tome što je to simptom crvene zastavice za rak materice, grlića materice i vagine. To pokazuje zašto ovu poruku hitno treba širiti.

Ministar zdravlja Jo Jo Čurčill rekao je: „Ženama je toliko važno da znaju šta je za njih normalno i od vitalnog je značaja da se obrate svom lekaru ako primete nešto neobično kako bi saznale šta je uzrok tome.

"Posvećeni smo povećanju broja ljudi kojima je rano dijagnostikovan rak i dajemo dodatnih milijardu funti NHS-u za pojačavanje dijagnoze i lečenja u godini koja predstoji."

 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading