Zašto neke himalajske pčele proizvode halucinogeni "ludi" med? (VIDEO)
Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

 

Kratko tokom proleća, pčele u određenim delovima sveta dodaju malo dodatnog sastojka u svoj med, dajući mu preokret. Sakupljajući nektar sa rododendrona koji cvetaju u ovo doba godine, oni ulivaju svoje šećerne proizvode sa određenim toksinima koji izazivaju čitav niz zanimljivih efekata kada ih čovek unese.

Poznat kao „ ludi med “, neki ga traže zbog navodnih lekovitih svojstava, mada jedenje velikih količina može izazvati vrtoglavicu, halucinacije, mučninu i niz srčanih efekata. Bere se iz gnezda nekoliko vrsta pčela, uključujući pčelu sa himalajske litice ( Apis dorsata laboriosa ), najveću medonosnu pčelu na svetu, i između ostalog se smatra afrodizijakom. Iz tog razloga, posebno je popularan među sredovečnim muškarcima koji pate od problema sa seksualnim performansama .

Ove neobične karakteristike uzrokuje grupa hemikalija nazvanih grejanotoksini , koje su prisutne u nektaru rododendrona. Iako se ne smatraju smrtonosnim za ljude, oni mogu stvoriti brojne simptome poput hipertenzije i smatra se da su sposobni da ubiju neke životinje. Uprkos tradicionalnoj upotrebi meda u narodnoj medicini, lekovita dejstva siroanotoksina nisu potvrđena naučnim studijama.

Najistaknutiji u istočnoj Turskoj, ludi med nekada je bio odgovoran za poraz tri rimske eskadrile. Na Himalajima med tradicionalno beru lokalna plemena, poput gurunga iz Nepala, koji rizikuju živote kako bi pristupili košnicama pčela koje se nalaze na vertikalnim obroncima litica. Nagrade su, međutim, velike, jer svaka košnica sadrži do 60 kilograma meda.

Kao i kod svih opojnih sredstava, uzimanje previše nikada nije zabavno - kao što pokazuje gornji video.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading