SPREMITE SE ZA VELIKI SKOK OVE VALUTE: El Salvador će koristiti snagu vulkana za rudarstvo bitkoina!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Ranije ove nedelje, mala srednjoamerička republika El Salvador ušla je u istoriju kao prva država na svetu koja je prihvatila Bitkoin kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Predsednik Najib Bukele najavio je inovativan plan za kapitalizaciju (shvatate?) Na novoj nacionalnoj valuti: vulkanima.

U tvitu objavljenom u roku od nekoliko sati od usvajanja kriptovalute u zemlji, Bukele je rekao svetu da je šefu državne geotermalne električne kompanije naložio da postavi objekte za rudarstvo bitkoina na vulkanski pogon.

El Salvador je možda najmanja država Centralne Amerike, ali je jedan od svetskih šampiona u proizvodnji geotermalne energije. To je zato što se nalazi usred Centralnoameričkog vulkanskog luka : lanac od stotinu vulkana dug 1500 kilometara (930 milja) koji se proteže sve od Gvatemale do Paname. Iskorišćavajući toplotnu energiju svojih 23 aktivna vulkana , El Salvador je u mogućnosti da obnovljivo proizvodi oko jedne četvrtine svoje nacionalne potrošnje energije kroz turbine na parni pogon.  

To je važno jer je potrošnja energije veliki problem sa Bitkoin-om. Da bi dobili sajber valutu, korisnici računara moraju da je „iskopaju“ - drugim rečima, koriste procesorsku snagu svojih mašina za rešavanje složenih matematičkih problema. Ova rešenja se koriste za verifikaciju prethodnih transakcija, a neki Bitkoin se kreira bočno za rudara.

Ali za razliku od normalnog novca, postoji ograničena količina Bitkoin-a - kada je sve to „minirano“, to je to, nije dozvoljeno ni kvantitativno ublažavanje ni inflacija. I zato je cena u poslednje vreme naglo porasla, što je rezultiralo grafičkim karticama , a vrlo brzo i mnogim drugim stvarima , koje su izumrle. Što se tiče zemalja, Bitkoin rudarstvo je sada odgovorno za veću potrošnju energije od Argentine , a sustiže Češku.

Iako je ovaj uticaj na životnu sredinu alarmantan, nisu svi uvereni u to, jer mnogi ljubitelji Bitkoin-a kažu da će popularnost valute ponovo ojačati tehnologiju obnovljivih izvora energije. Planirani rudnik vulkana El Salvadora, koji dolazi samo nekoliko nedelja nakon stvaranja Saveta za rudarstvo bitkoina koji je blagoslovio Ilon Mask , jedan je od nagoveštaja da mogu biti u pravu.

"Naši inženjeri me je obavestio da su kopali novi bunar, koja će obezbediti oko 95MV od 100% čiste, 0 emisija geotermalna energija od naših vulkanskih erupcija," Bukele Tvitteru , uz video koji je rekao da je mlaz čisto biće vodene pare izbačen iz cevovoda. „Počevši sa dizajniranjem punog Bitkoin rudarskog čvorišta oko njega.“

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading