Jedinstveni uređaj koji pretvara vazduh u vodu može pomoći u područjima sa nedostatkom vode!
Foto: Youtube/Printscreen

Foto: Youtube/Printscreen

 

Danas vodu uzimamo zdravo za gotovo. Još uvek postoji veliki broj mesta na svetu gde je to retka roba kojoj ljudi nemaju lak pristup. Ali to bi se uskoro moglo promeniti.

Istraživači sa Američkog tehnološkog instituta u Masačusetsu (MIT) uspeli su da konstruišu uređaj koji je u stanju da zahvati čestice vode iz razređenog vazduha i kondenzacijom ih pretvori u čistu vodu. Uređaj na solarni pogon je još uvek samo prototip, ali pokazuje obećavajući potencijal.

Uređaj radi na principu temperaturnih promena. Tokom noći može da zarobi vodu iz vazduha u adsorbujućim materijalima (adsorpcija = proces akumulacije gasovite supstance na površini čvrste materije). Kada sunce tokom dana obasja grejnu ploču postavljenu na površinu ovih adsorbentnih materijala, oni ispuštaju paru koja se zatim kondenzuje i može zarobiti u kontejnerima.

„Na mestima gde je nedostatak vode problem, važno je potražiti druge opcije i rešenja koja mogu pomoći“, kaže Alina LaPotin iz istraživačkog tima MIT-a, „posebno sada kada klimatske promene čine ove probleme još težim“.

Iako ovo nije prvi put da se stvara sličan uređaj, ovaj se do sada pokazao kao najefikasniji u dobijanju vode na pomenuti način. Iako su prethodni modeli tehnički ili vremenski zaostajali, istraživači MIT-a uspeli su da ih značajno poboljšaju. Povećali su njegov kapacitet dvostepenom adsorpcijom, a koristili su i mnogo pristupačnije i jeftinije materijale, navodi portal IFL Science .

Tačno je da što je veća vlažnost vazduha, to je lakše dobiti vodu iz nje. Istraživači se nadaju da će novi uređaj moći da dobija vodu iz vazduha čak i pri vlažnosti od oko 20% , što bi moglo značajno da pomogne u suvim oblastima. Međutim, oni još uvek moraju da reše samu proizvodnju vode. Trenutno uređaj dnevno može da proizvede samo oko 0,8 litara vode , što je daleko od dovoljnog. Treba piti 2 do 2,5 litara tečnosti dnevno.

Iako nestašica vode pogađa manje razvijene regione, uskoro bi mogla uticati na ceo svet zbog klimatskih promena , upozoravaju naučnici. Izuzetno suvo, kakvo trenutno imaju, na primer, u Kaliforniji, možda neće biti nešto posebno u drugim delovima planete već nekoliko godina.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading