Da li ćemo konzumirati plastiku u budućnosti? Uskoro će od nje da se pravi i sladoled, ali to nije kraj!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Iako još uvek postoje novi načini borbe protiv nje ili ponovne upotrebe, nijedan se ne može uporediti sa onim predstavljenim u najnovijim istraživanjima. Predlaže se da konzumiramo plastiku.

Naravno, ne u onom obliku u kojem plastiku najčešće poznajemo, već nakon što je podvrgnuta posebnom bakterijskom procesu. Oni su istražili tu ideju na Univerzitetu u Edinburgu u Škotskoj, objavivši svoja otkrića u naučnom časopisu Grin Čemistri .

Glavni princip čitave ideje je rad sa zloglasnom bakterijom Ešerihiom koli, piše portal IFL Science . To je zato što pod određenim uslovima može pretvoriti supstance polietilen tereftalata, poznatije kao PET, u vanilin. Ima jaku cvetnu aromu i slatkast ukus, dok se koristi i u proizvodnji sladoleda od vanile, što mu daje tipične karakteristike.

Tokom istraživanja, naučni tim je uspeo da pretvori supstance iz PET materijala u vanilin sladoled sa uspehom od 79%. „Rezultati našeg istraživanja mogu imati veliki uticaj na polju održivosti plastike, istovremeno demonstrirajući snagu sintetičke biologije u rešavanju trenutnih globalnih problema“, rekla je Džoana Sadler, jedna od autorki istraživanja.

Proboj tehnologija ima za cilj da pobedi plastični otpad. Takođe će moći da pretvori plastiku nazad u ulje.

Iako naučnici tvrde da je tako dobijeni vanilin sladoled takođe pogodan za ishranu ljudi , u bliskoj budućnosti biće podvrgnut nizu daljih ispitivanja i istraživanja.

Međutim, pored sladoleda ili mlečnih napitaka, mogao bi se koristiti i, na primer, u kozmetičkoj industriji ili u proizvodnji proizvoda za čišćenje.

Sa 50 miliona tona PET otpada koji generiše čovečanstvo svake godine, ovo i druga istraživanja mogu igrati ključnu ulogu u efikasnom suočavanju sa njim.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading