AKO PATITE OD ALERGIJA OVO MORATE DA ZNATE: Uberite biljke iz prirode i smanjite nadražaj disajnih organa
Foto: Pixbay

Foto: Pixbay

 

Crni slez

Crni slez vrlo često naseljava napuštena i neobrađena mesta u naseljima. Raste i dalje od naselja, u poljima, na krčevinama i drugo. Bujna je i sočna trajna zelen koja razvija velike listove zaokruženog ili bubrežnog oblika i narovašene, odnosno krpaste ivice. Pravilni su i prostolatični cvetovi modre ili modroljubičaste ili ružičaste boje. Zbog obilja sluzi koriste se svi delovi, na prvom mestu listovi (Folium Malvae) i cvetovi (Flos Malvae). Lišće i cvetovi skupljaju se i od drugih vrsta sleza. Služi kao sluzav preparat kod raznih bolesti, gde je potrebno ublažiti upaljenu sluznicu i smanjiti nadražaj. Slično se mogu upotrebiti i svi delovi belog sleza (Althaea officinalis L.).

Podbel

Trajna je biljka sa vrlo razvijenim podzemnim delovima, vodene nanose i generalno površine bez razvijene vegetacije. U rano se proleće najpre razvije kratka nadzemna stabljika sa glavicom žutih cvetova. Kasnije se razvijaju dosta veliki i krpasti listovi na kojima je donja strana od brojnih dlaka gotovo bela. Uglavnom se koriste mladi listovi (Folium Farfarae), koji sadrže eterično ulje, sluz, gorki glikozid, treslovinu itd. Skupljaju se i cvetovi (Flos F.), u kojima ima sluzi treslovina, gorkih materija itd. Prijatnog su mirisa i slatkastog ukusa. Oba dela podbela koriste se uglavnom kao lek kod bolesti disajnih organa, naročito kod jakog kašlja.

Turčinak, bulka

Raste kao korov na poljima, među žitaricama, uz puteve i živice, na željezničkim nasipima i drugo. Lako se prepoznaje po velikim i crvenim laticama koje lako otpadaju. Za lečenje se upotrebljavaju samo cvetovi koji se moraju vrlo oprezno sušiti kako ne bi jače promenili boju. U cvetu bulke ima sluzi, ali i nekih alkaloida koji deluju umirujuće. Najviše se koriste za lečenje kašlja, promuklosti, bolova u grudima, kao i generalno za lečenje bolesti pluća. Od cveta se priređuje i sirup koji se daje i deci kod jakog kašlja. I ta biljka može biti otrovna ako se prekomerno uživa u bilo kojem obliku.

Islandski lišaj

Ta vrst lišaja raste kod nas samo u visokim planinama. Raste na tlu u obliku niskog i iscepanog, maslinastozelenog grmića. Vrlo je hranjiv jer sadrži mnogo skrobu sličnih materija. Ima i gorkih materija, eteričnog ulja, smole itd. Upotrebljava se kao sredstvo koje jača i krepi, jača apetit, ublažuje nadražaj i smanjuje lučenje. Služi uglavnom kao lek za bolesti pluća i želuca. Kao lek od kašlja mogu se upotrebiti još i ove biljke:

Trputac, bokvica (vrste roda Plantago)

Koristi se protiv kašlja u obliku sirupa koji se priređuje najčešće od lišća uskolisnog trpuca (P. lanceolata L.).

Dunja (Cydonia oblonga Mill.)

Za lečenje kašlja služe sluzave semenke (Semen Cydoniae).

Čam (Linum usitatissimum L.).

I od lana se koriste sluzave semenke.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

  Kliknite za više vesti

Komentari (0)

Loading