Da li imate kućnog ljubimca i da li ste preležali kovid?
pixels

pixels

 

Nekoliko studija covid-19 pokazalo je da takođe može zaraziti životinje. Virus se na njih najčešće prenosi od ljudi. Ako kod kuće imate psa ili mačku, a sami ste uspešno pobedili ovu bolest, verovatno je to imao i vaš ljubimac.

Ovo su zaključci tima italijanskih naučnika koji su svoja otkrića objavili u časopisu Emerging Infectious Diseases . Od 198 životinja između marta i juna 2020. godine otkrili su prisustvo antitela kod 16,2% mačaka i 2,3% pasa, što ukazuje da je najverovatnije da su zaražene koronavirusom.

Iako je studija sprovedena na malom uzorku, Italija je u vreme istraživanja doživljavala izazovni prvi talas, a rezultati pokazuju da se relativno veliki broj životinja, posebno mačaka, zarazio od bolesnih vlasnika , piše portal IFL Science .

Većina zaraženih životinja u studiji bila je asimptomatska, a samo 14 je pokazalo jasne simptome poput kijanja, kašlja ili curenja nosa. Iz prethodnih istraživanja jasno je da covid-19 ne predstavlja značajan rizik za životinje i da u osnovi ima samo blagi, praktično zanemarljiv tok.

"Veća prevalencija i procenat pozitivnih uzoraka kod mačaka ukazuju na to da je njihova osetljivost na virus znatno veća nego kod pasa", navodi se u objavljenoj studiji.

 

Međutim, jedno istraživanje sugeriše da iako covid-19 uglavnom nije teži za životinje, kod mačaka može da izazove srčane probleme. Pored proizvodnje vakcina za ljude, naučnici trenutno rade na razvoju vakcina protiv covid-19 za životinje. Ali da li će početi da se primenjuje u širokim razmerama, trenutno je upitno.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading