LISTA NAJOTROVNIJEG VOĆA I POVRĆA SA PIJACE Zbog prskanja ove namernice ozbiljno štete zdravlju, kako odraslih tako i dece, ali postoji način da se zaštitite!
Foto: Alo.rs/V.Đ.

Foto: Alo.rs/V.Đ.

 

Voće i povrće su neizostavan deo zdrave ishrane, ali s druge strane, problem je što su ove namirnice koje kupujemo često pune pesticida.

Švedski naučnici su dokazali da se preparati kojima se prskaju voće i povrće mogu nakupiti u telu dece i odraslih, te su izdvojili i listu namirnica koje ima najviše pestidica: jagode, jabuke, nektarine, breskve, celer, grožđe, trešnje, spanać, paradajz, čeri paradajz, krastavac i paprika babura.

Ove namirnice nisu se nasumično našle na listi, već su stručnjaci testiranjem došli do tih podataka. Naime, prilikom testiranja jagoda ispostavilo se da su prskane sa čak 17 različitih vrsta pestidica, dok je u grožđu i paprikama detektovano 15 vrsta pesticida.

Stručnjaci zato savetuju da je najbolje jesti organsko voće i povrće.

Najbolje bi bilo 1h pre upotrebe da se dobro operu i potope u sodu bikarbonu da odstoje, nakon toga opet dobro oprati i većina pesticida će biti otklonjena.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
поп

03.06.2021 10:27

Ако је то у Шведској како ли је тек у Србији. Јабуке имају масну кору као да су науљене и нема шансе да их оперете само водом. За остало воће всжи закон мора да се потопе у раствор соде бикарбоне да би се смањила заађеност од пестицида. Многи од ових који продају сопствено воће на пијаци не хају што трују становништво а уједно и незнају да правилно користе пестициде и њихову каренцу.