ZA ŠTA SE SPREMAJU? Kinesko "veštačko sunce" postavlja svetski rekord: Za 20 sekundi je dostigao temperaturu od 160 miliona stepeni, ali to nije sve!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Kineski fuzijski tokamak " veštačko sunce " upravo je najduže oborio svetski rekord postižući temperaturu plazme, održavajući intenzivnih 120 miliona stepeni Celzijusa (216 miliona stepeni Fahrenheita) tokom 101 sekunde, kao i ogromnih 160 miliona stepeni Celzijusa u trajanju od 20 sekundi.

Iako su nuklearni fuzioni reaktori još uvek u povojima, održavanje ovih temperatura tokom dužeg vremenskog perioda gura polje dalje u krajnji cilj skoro neograničene energije. 

Najavu je to objavio kineski državni medij Global Tajms, otkrivajući da je eksperimentalni napredni superprovodni tokamak (EAST) oborio rekord fuzije, koji je prvobitno držao korejski fuzioni uređaj KSTAR u decembru 2020. godine, postigavši 100 miliona stepeni Celzijusa za 20 sekundi. Zadržavanje ovog nivoa toplote pet puta duže je velika prekretnica, koju će se istraživači ISTOKA sada nadati da će je još više proširiti. 

„Proboj je značajan napredak, a krajnji cilj bi trebalo da bude dugo održavanje temperature na stabilnom nivou“, rekao je Li Miao, direktor fizičkog odeljenja Južnog univerziteta za nauku i tehnologiju, Šenžen, u izjavi za Globalni Tajms . 

ZA ŠTA SE SPREMAJU? Kinesko

Foto: Shutterstock

 

Tokamak je uređaj koji koristi moćne magnete za stvaranje magnetnog polja sposobnog da ograniči plazmu. Često u obliku prstenaste krofne, tokamak zagreva deuterijum i tricijum u magnetnom polju do temperature plazme, koja može biti i šest puta toplija od Sunčevog jezgra. Potrebna je intenzivna energija da bi se održao ovaj magnetni zatvor koji drži plazmu na mestu, što znači da su trenutne iteracije previše neefikasne i kratkotrajne da bi bile održiv fuzioni reaktor, ali tokamaci su trenutno naša najbolja opcija za fuzioni reaktor u budućnosti. 

Da bi se postigla fuzija, temperature moraju probiti 100 miliona stepeni Celzijusa i ostati tamo, tačka u kojoj atomi deuterija i tricijuma počinju da se kombinuju. U ovom procesu se oslobađa ogromna količina energije za koju se nada da se može iskoristiti za napajanje svetske električne mreže kada reaktori postanu održivi. Neki naučnici čak žele da se odreknu jake toplote potrebne za „vruću fuziju“ i pokušavaju da stvore „hladnu fuziju“ - to jest nuklearnu reakciju koja se dešava blizu sobne temperature - iako je ovo samo hipotetska ideja koja se još nije pokazala realnom. 

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading