STIŽE POKLON OD FRANCUZA: Amerika dobija još jedan kip slobode, ali će biti mnogo manji od postojećeg
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Francuska će 7. juna poslati Sjedinjenim Državama novi Kip slobode, izvestio je u nedelju Žurnal du dimanš. Kip slobode će biti transportovan u Njujork 4. jula, na Dan nezavisnosti SAD, i predstavlja istorijske veze između Francuske i Amerike.

Novi kip će biti visok 2,83 metra, odnosno, biće mnogo niži od svoje „velike sestre“.

Kip slobode koji se može videti sa obale Njujorka je Francuska u 19. veku poklonila SAD povodom prvog veka američke nezavisnosti.

„Hteli smo da se ponovo povežemo sa ovom francusko-američkom istorijom“, rekao je francuski ambasador u SAD Filip Etjen, dodajući da Kip slobode predstavlja „dvostruki simbol-simbol slobode, ali i dobrodošlice“, preneo je Politico.

Prema pisanju Žurnal du dimanša, kada je ova ideja predstavljena u julu 2019, trebalo je da pokaže Sjedinjenim Državama da je „Francuska i dalje lojalna duhu prijateljstva“ između ove dve zemlje koje potiče iz njihove zajedničke istorije.

Francuska je podržala ono što će postati Sjedinjene Države nakon Američkog rata za nezavisnost.

Realizacija projekta je, međutim, bila odložena zbog pandemije kovida-19, a obnovljena je tokom zime.

Slavlje će biti upriličeno povodom odlaska Kipa iz Pariza, potom prilikom njegovog prvog dolaska u SAD u Njujork, a onda i kada bude stigao do planirane destinacije 14. jula.

Spomenik će biti postavljen u bašti rezidencije francuskog ambasadora u Vašingtonu gde će ostati narednih deset godina kao „pozajmica“ iz konzervatorijuma ministarstva spoljnih poslova Francuske.

Posle izbora Džozefa Bajdena za američkog predsednika transatlantski odnosi su se znatno poboljšali, piše politico.eu, mada se pojedini žale na istrajavanje pristupa američke „izuzetnosti“.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading