"STANITE NA VAGU" Vaš kofer i telesna težina ukupno ne smeju da pređu određenu kilažu: Nova pravila avio-kompanija!
Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

 

Mnogobrojne mere protiv njegovog suzbijanja su donete zbog pandemije koronavirusa. Međutim, neke od njih bi mogle da razbesne putnike, jer će neke avio-kompanije tražiti od punijih putnika da se izmere ili, pak, donesu dokument koji beleži njihovu trenutnu kilažu.

Nedavni predlog, upućen savetodavnom delu Federalne uprave za vazduhoplovstvo, teži pružanju podataka o težini pojedinačnih putnika, jer, kako se navodi, trenutne dokumentovane brojke ne podržavaju one koje su u skladu sa stopom gojaznosti u SAD.

Ova istraživanja bi trebalo da osiguraju letelice, posebno one manje, kako ne bi premašili standardnu dozvoljenu težinu za nesmetano funkcionisanje aviona.

Jednostavnije, Federalna uprava želi da sazna koliko su se Amerikanci ugojili u poslednje vreme, kako bi sprečili potencijalne štete na letelici, prilikom poletanja, jer telesna težina znatno utiče na to.

Kako će funkcionisati merenje težine?

Po preporuci u publikaciji avio-industrije "Erinsajt grup", zahtevaće se od avio-kompanija da naprave anketu, kojom bi se utvrdila "prosečna telesna masa putnika". Ova anketa važiće za putnike i posadu aviona, a ispitanici će biti nasumice izabrani. Takođe, u celokupnu prosečnu težinu, koju letelica može da podnese, biće uračunata i težina kofera putnika.

Da bi se dobili validni rezultati ankete, putnici će, pre ukrcavanja u avion, morati da se izmere, odnosno, stanu na vagu, kako bi se utvrdila njihova težina.

Ukoliko određena avio-kompanija ne može da obezbedi uslove za merenje telesne težine putnika, radnici ove kompanije biće u obavezi da svakog pojedinačnog putnika, prilikom ukrcavanju, pitaju za njihovu težinu, dodajući 5 kg garderobe.

Iako telesna težina predstavlja deo privatnosti svakog pojedinca, avio-kompanije su se potrudile da brojčana vrednost težine svakog pojedinca ostane nedostupna široj javnosti, odnosno, poznata samo radnicima koji vrše ispitivanje.

Na svu sreću, putnici neće biti u obavezi da prihvate ovu anketu, međutim, većina avio-kompanija preporučuje učestvovanje u ovim istraživanjima, radi dobijanja verodostojnijih rezultata ankete.

Da bi se unapredile, odnosno, poboljšale smernice o "prosečnoj težini putnika", avio-kompanije će morati da povećaju prosečnu težinu odraslog muškarca i ručnog prtljaga na 87 kg leti i 89 kg zimi, što bi značilo da se standardna granica pomerila za 10 kg.

Što se tiče odraslih žena, trenutna granica će se sa 66 kg pomeriti na 81 kg i to leti, a zimi će se sa 69 kg pomeriti na 84 kg. Naravno, ovde je uračunata i težina ručnog prtljaga.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading