"Zdrava sam, kuća mi je puna, ali srce prazno" : Odgovor koji je dobila od vladike Nikolaja će je zauvek promeniti
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

Svedočenje vladike Nikolaja o jednom specifičnom pismu u kome mu se dotična žena žali da na to da iako ima sve u životu, srce joj ostaje prazno, mnogima je pomoglo da prevaziđu svoje krizne momente.

Njegovo izlaganje prenosimo u celosti:

Pišeš da te mori neka neodoljiva i neobjašnjiva žalost. Telesno si zdrava, kuća puna, ali srce prazno. Upravo srce ti je puno mračne žalosti. Primorana odlaziš na zabave i veselja, ali to još više povećava žalost.

Pazi dobro, to je opasna boljetica duše. Ona može dušu sasvim umrtviti. Takvu žalost Crkva smatra smrtnim grehom. Jer po rečima apostola ima dve vrste žalosti: žalost koja je po Bogu donosi pokajanje za spasenje – a žalost ovoga svijeta smrt donosi. Kod tebe je očigledno ova druga vrsta žalosti.

Mora da si imala mnogo sitnijih nedela i grehova, koje si smatrala beznačajnim, pa ih nisi ispovedila ni pokajala. Kao stara paučina oni su se sad uhvatili oko srca tvoga, i stvorili su kao gnezdo za tu veliku žalost, koju zla demonska sila zlurado podržava u tebi. Zato pregledaj ceo život svoj; učini jednu neštednu smotru nad sobom, i ispovedi sve. Ispovešću ćeš dom duše svoje očistiti i provetriti. I ući će u tebe svež i zdrav vazduh od Duha Božjega. Potom počni hrabro činiti sve što je dobro. Počni, recimo, sa milostinjom u ime Hristovo. Zapamti: u ime Hristovo. Hristos će to videti i osetiti, i ubrzo će ti darovati radost. Darovaće ti neiskazanu radost, koju samo On daje, i koju nikakva tuga ni muka ni demonska sila ne može pomračiti.

Čitaj Psaltir. To je knjiga za žalosne duše, knjiga utehe. Gospod neka te uskoro obraduje - poručio je Sveti vladika Nikolaj.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading