"Selo ruža" nadomak Šapca je jedno od najstarijih varošica: Mesto je prava istorijska riznica o kojoj se malo zna
Foto: Wikipedia

Foto: Wikipedia

 

U selu postoji crkva posvećena Uspenju Bogorodice . Izgrađena 1872. godine, crkva je proglašena spomenikom kulture i zaštićena je od države. 

Lipolist ima osnovnu školu „Stepa Stepanović“, koja je dobila ime po feldmaršalu Stepi Stepanoviću , jednom od zapovednika u Cerskoj bici u Prvom svetskom ratu . Bitka se dogodila blizu sela u avgustu 1914. godine, a Stepanović je svoje sedište postavio u Lipolistu.

O ovom mačvanskom selu postoje spisi iz 17. i 18. veka, pa se tako doznaje da se ime sela prvi put spominje 1533. godine.

Od 1985. godine održava se godišnji festival Ruže Lipolista. Festival cveća posvećen ružama uključuje i večeri poezije i druge kulturne događaje. Lipolist je u Evropi poznat po proizvodnji sadnica ruža. U seoskim rasadnicima se godišnje proizvede oko 1.000.000 sadnica , od čega se 800.000 izvozi uglavnom u Rusiju, Poljsku i Nemačku. 

Komercijalna proizvodnja sadnica započela je 1931.

Od 2019. godine desetak porodica imalo je rasadnike koji su zapošljavali 1.000 radnika. Najveće plantaže imaju do 6.500 biljaka. Najpoznatija sorta bila je "Maršalka" ("Maršalova ruža"), uzgajana u Francuskoj i nazvana po jugoslovenskom predsedniku maršalu Josipu Brozu Titu. Cvet je bio bele boje sa crvenim rubovima i bio je najprodavanija sorta ruža u Srbiji krajem 1970-ih i početkom 1980-ih. U 2010. godini najviše se gajile ljubičaste sorte. Uzgajivači decenijama pokušavaju da uzgajaju crne ruže , ali tamnocrvena boja je bila najbliže što su postigli. 

U Lipolistu, na kraju sela, nalazi se i najstarije drvo – krivi bagrem. Po predanju, ovo je jedan od tri bagrema koji su prvi doneti u naše krajeve – objašnjava Živorad Opanković, samostalni turistički saradnik u TO Šabac.

Alo/Kristijana Ćaćić

 

Krivi bagrem je mesto za koje su vezani svi važni događaji iz istorije ovog naselja. Jedan od njih, koji se pamti i prepričava, zbio se posle završetka Cerske bitke: pod krošnjom ovog stabla odmarao se štab Druge armije sa generalom Stepom Stepanovićem, i baš tada i na tom mestu, ovaj ratnik je dobio telegram sa obaveštenjem o unapređenju u čin – vojvode.

Takođe u selo postoji i takozvano Etno selo. 

Etno selo je veoma interesantan i neobičan etno kompleks koji se sastoji od više objekata tradicionalne mačvanske gradnje koje je ova porodica preuredila za turističke potrebe i namene.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading