Zašto su mnogi satelitski snimci Izraela i Palestine neobično mutni i nejasni?
Gugl mapa

Gugl mapa

 

Ako pogledate Izrael i Palestinu na bilo kojoj široko korišćenoj platformi satelitskih snimaka, možda ćete primetiti da su slike iznenađujuće mutne. Drveće i automobili u gradu Gazi malo su više od mutnih starih fotografija, pa je čak i zgrade teško razlučiti. Nedostatak high-res satelitskih snimaka je bio problem da analitičari i novinari žele da shvate razaranja koja se odvija u regionu u ovom trenutku. 

„Znam da je ovo najmanje pitanje koje se trenutno dešava u Gazi, ali apsurdno je da Gugl (i Bing, pa čak i Iandek) odbijaju da daju satelitske snimke bez mozaika za neka od najgušće naseljenih mesta na zemlji“, tvitovao je Arik Toler sa veb stranice istraživačkog novinarstva Bellingcat.

"Najnovija slika Gugl Zemlje je iz 2016. godine i izgleda kao smeće. Zumirao sam neko slučajno ruralno područje Sirije i od tada je snimljeno više od 20 slika u vrlo visokoj rezoluciji", dodao je Toler u sledećem tvitu. 

Oskudica satelitskih snimaka visoke rezolucije Izraela i Palestine nije pitanje zbog nedostatka tehnologije, već je rezultat malo poznatog zakona u SAD-u.

Poznat kao Kil-Bingamanov amandman (KBA), koji je na snagu stupio Zakonom o autorizaciji Nacionalne odbrane SAD-a za vojnu odbranu iz 1997. godine, zakon je zabranio objavljivanje detaljnih satelitskih slika Izraela od strane američkih agencija. Tačnije, KBA kaže da je američkoj vladi bilo dozvoljeno da izda licencu za sakupljanje ili širenje satelitskih snimaka Izraela pod uslovom da „nisu detaljnija ili  preciznija od satelitskih snimaka Izraela dostupnih iz komercijalnih izvora“.

Drugim rečima, američkim kompanijama nije bilo dozvoljeno da prikupljaju i distribuiraju slike Izraela i Palestine, osim ako to nije bilo relativno kvalitetno (zakon izričito ne pominje Palestinu, ali se primenjuje na okupirane palestinske teritorije poput Gaze i Zapadne obale ).  

Izrael i Palestina su bila jedina mesta na svetu gde je primenjen takav zakon. Nikada nije obelodanjeno kako je ovaj propis nastao, ali mnogi tvrde da je bio u prilog „bezbednosnim problemima“ Izraela. Drugi tvrde  da je KBA bio primer cenzure koja se koristila za prikrivanje izraelskih akcija protiv Palestinaca, poput rušenja kuća.

Budući da se zakon odnosi samo na SAD, kompanije u drugim zemljama poslednjih decenija snimaju satelitske snimke regiona. Međutim, s obzirom da su komercijalnim tržištem satelitskih slika dominirale SAD, većina javno dostupnih slika u opticaju bila je niskog kvaliteta.

KBA je postao zaštitnik naučne zajednice , od klimatskih naučnika do arheologa, koji žele otvorenu razmenu informacija za svoj rad. Suočeni sa ovim protivljenjem, zabrana KBA ukinuta je u julu 2020. godine, ali mnogi široko dostupni satelitski snimci regiona i dalje ostaju relativno niskog kvaliteta.

Još zanimljivosti možete pročitati OVDE!

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading